Crème brûlée s tonka fazuľou

Poznáte tonka fazule? Toto korenie so svojou špecifickou vanilkovo-karamelovou arómou zažíva úspech vo výrobe dezertov a sladkých jedál a nie je sa čomu čudovať. Ak radi skúšate nové chute a suroviny, fazule tonka určite skúste. A ak nemáte náladu či prostriedky zháňať netradičné korenie, kľudne ich v recepte môžete nahradiť vanilkou.


A ak nemáte flambovaciu pištoľ nenechajte sa odradiť, vôbec ju nepotrebujete! Stačí vám polievková lyžica. Vážne, skúšala som a funguje to. 🙂 Postup nájdete v tomto recepte.

Crème brûlée s tonka fazuľou

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

2

porcí
Čas prípravy

15

minút
Doba pečenia

35

minút

Tradičný francúzsky dezert s netradičnou surovinou, ktorý rozhodne stojí za vyskúšanie!

Suroviny

  • 140 ml smotany na šľahanie

  • 160 ml plnotučného mlieka

  • 2 tonka fazuľky

  • 4 žĺtky

  • 50 g krupicového cukru

  • 2 lyžičky krupicového cukru na posypanie

Postup

  • Rúru predhrejeme na 150°C.
  • Smotanu a mlieko vylejeme do menšieho hrnca a privedieme k jemnému varu. Pridáme najemno nastrúhané tonka fazule a ešte minútu necháme jemno variť. Odstavíme.
  • V zvlášť mise zmiešame cukrárskou stierkou žĺtky s cukrom. Nemiešame dlho, stačí pár sekúnd, aby sa cukor so žĺtkami spojil.
  • Za stáleho miešania pomaly prilievame k žĺtkam horúcu smotanu. Potom celý krém vylejeme späť do hrnca a na slabom plameni ešte 1-2 minúty zahrievame (nevaríme). Potom ho cez jemné sitko precedíme.
  • Zapekacie misky vložíme do hlbšieho plechu alebo tortovej formy a plech/formu naplníme vriacou vodou až do polovice zapekacích misiek.
  • Krém rozdelíme do misiek a dáme do rúry na 35-40 minút.
  • Po vytiahnutí z rúry, ihneď vyberieme zapekacie misky z vody a necháme na linke vychladnúť. Potom dáme ešte aspoň na 2 hodiny do chladničky.
  • Každú z misiek s Crème brûlée posypeme lyžičkou cukru, povrch jemne prstom uhladíme a flambovacou pištoľou cukor skaramelizujeme. A môžeme podávať. Biela zapekacia miska s creme brulee a zlatou lyžičkou na drevenom stole