Dnes mám pre vás recept na úžasné bretónske pečivo kouign-amann. Toto je verzia, ktorú vymyslel slávny francúzsky cukrár, Dominique Ansel, ktorý mimochodom vynašiel aj slávny cronut. Jeho DKA (Dominique’s kouign ammans) už vraj v predaji prekonali legendárny cronut a ja tomu celkom verím, pretože po ochutnaní čerstvých kouign-amann vážne pochybujem, že som kedy jedla nejaké lepšie sladké pečivo.
Sú to také malé croissanty, plné masla posypané skaramelizovaným cukrom. Tak málo stačí a výsledok je tak dokonalý! 🙂 Recept síce vypadá trošku náročnejšie, nie je to ale nič zložité, nemusíte sa báť. Chce to len trošku trpezlivosti pri vaľkaní a odležaní cesta, možno vám pomôže aj video postup, kde koláčiky pečie sám Dominique.
Pečivo doporučujem upiecť na nejaké slávnostnejšie víkendové raňajky, uvariť si k nim dobrú kávu a vychutnávať si pocit dovolenových raňajok ako vo francúzskej cukrárni. 😉
Vynikajúce francúzske pečivo Kouign-amann
Chod: Raňajky/DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Stredne náročná12
2
hodín30
minút40
minútLegendárne francúzske koláčiky z maslového croissantového cesta a chrumkavou karamelovou vrstvou navrchu. Raňajky ako z francúzskej cukrárne!
Suroviny
300 g hladkej múky
1/4 lyžičky soli
190 g studenej vody
10 g zmäknutého masla (plus na vymazanie formy)
240 g studeného masla
5 g čerstvého droždia
240 g krupicového cukru
Postup
- Do misy preosejeme múku a vmiešame soľ.
- V menšej miske rozmiešame droždie s vodou a vlejeme k múke. Pridáme 10g zmäknutého masla a vymiesime cesto (asi 10 minút).
- Cesto vytvarujeme do placky, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 15 minút do chladničky.
- Medzi 2 papiere na pečenie dáme 240 g studeného masla, ktoré sme po vytiahnutí z chladničky nechali asi 15 minút povoliť pri izbovej teplote a valčekom maslo rozvaľkáme na štvorec asi 20×20 cm.
- Cesto vytiahneme z chladničky a na múkou dobre posypanej doske vyvaľkáme na štvorec o trošku väčší ako maslo. Na cesto položíme štvorec z masla (ako na fotke nižšie).
- Rohy cesta preložíme cez maslo a kraje dobre popritláčame.
- Opatrne vyvaľkáme na obdĺžnik a preložíme ho na tretiny.
- Otočíme o 90°, znovu rozvaľkáme na obdĺžnik a tiež preložíme na tretiny. Takýmto vaľkaním a prekladaním nám vzniknú krásne lístky cesta preložené tenkými vrstvami masla, ktoré sa pri pečení rozpustí, čím vytvorí charakteristické croissantové vrstvy.
- Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 20-30 minút do chladničky.
- Vychladené cesto znovu vyvaľkáme na obdĺžnik a posypeme ho necelou 1/2 pripraveného krupicového cukru. Valčekom cukor jemne vtlačíme do cesta. Cesto preložíme na tretiny, otočíme o 90° a znovu vyvaľkáme na obdĺžnik. Opäť posypeme krupicovým cukrom (trochu cukru si necháme ešte nakoniec), ktorý jemne valčekom zatlačíme do cesta a naposledny preložíme na tretiny. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ešte na 30 minút do chladničky.
- Dosku na ktorej budeme vaľkať cesto dobre posypeme krupicovým cukrom a cesto na ňom vyvaľkáme na hrúbku asi 9 mm a nakrájame na štvorce 10×10 cm. Formu na väčšie muffiny dobre vymastíme maslom (hlavne dno, aby sa nám tam skaramelizovaný cukor neprilepil).
- Rohy štvorca preložíme do stredu a dobre prstom v strede pritlačíme.
- Rohy nového štvorca ešte raz preložíme do stredu, čím nám vznikne taká “kvetinka”. Keby to nebolo jasné, mrknite na video (7:50).
- Taštičky jemne obalíme v krupicovom cukre a vložíme do formy na muffiny, kde ich necháme 30 minút kysnúť.
- Trúbu si predhrejeme na 200°C. Keď vložíme formu do trúby, hneď znížime teplotu na 175°C a pečieme dozlatova (asi 40 minút). Cukor na vrchu krásne skaramelizuje.
- Upečené kouign-amann hneď vyberieme z formy, inak sa nám karamel prilepí na dno. Necháme ich vychladnúť na mriežke dnom hore.
Poznámky
- Inšpiráciu a presné množstvo surovín mám z blogu Kublanka vaří doma.