Vynikajúce francúzske pečivo Kouign-amann

Dnes mám pre vás recept na úžasné bretónske pečivo kouign-amann. Toto je verzia, ktorú vymyslel slávny francúzsky cukrár, Dominique Ansel, ktorý mimochodom vynašiel aj slávny cronut. Jeho DKA (Dominique’s kouign ammans) už vraj v predaji prekonali legendárny cronut a ja tomu celkom verím, pretože po ochutnaní čerstvých kouign-amann vážne pochybujem, že som kedy jedla nejaké lepšie sladké pečivo.

Sú to také malé croissanty, plné masla posypané skaramelizovaným cukrom. Tak málo stačí a výsledok je tak dokonalý! 🙂 Recept síce vypadá trošku náročnejšie, nie je to ale nič zložité, nemusíte sa báť. Chce to len trošku trpezlivosti pri vaľkaní a odležaní cesta, možno vám pomôže aj video postup, kde koláčiky pečie sám Dominique.

Pečivo doporučujem upiecť na nejaké slávnostnejšie víkendové raňajky, uvariť si k nim dobrú kávu a vychutnávať si pocit dovolenových raňajok ako vo francúzskej cukrárni. 😉

Vynikajúce francúzske pečivo Kouign-amann

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Raňajky/DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Stredne náročná
Počet porcií

12

Čas prípravy

2

hodín 

30

minút
Doba pečenia

40

minút

Legendárne francúzske koláčiky z maslového croissantového cesta a chrumkavou karamelovou vrstvou navrchu. Raňajky ako z francúzskej cukrárne!

Suroviny

  • 300 g hladkej múky

  • 1/4 lyžičky soli

  • 190 g studenej vody

  • 10 g zmäknutého masla (plus na vymazanie formy)

  • 240 g studeného masla

  • 5 g čerstvého droždia

  • 240 g krupicového cukru

Postup

  • Do misy preosejeme múku a vmiešame soľ.
  • V menšej miske rozmiešame droždie s vodou a vlejeme k múke. Pridáme 10g zmäknutého masla a vymiesime cesto (asi 10 minút).
  • Cesto vytvarujeme do placky, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 15 minút do chladničky. Plát cesta zabalený v potravinárskej fólii na drevenom stole.
  • Medzi 2 papiere na pečenie dáme 240 g studeného masla, ktoré sme po vytiahnutí z chladničky nechali asi 15 minút povoliť pri izbovej teplote a valčekom maslo rozvaľkáme na štvorec asi 20×20 cm.Maslo na papieri na pečenie rozvaľkané na štvorec
  • Cesto vytiahneme z chladničky a na múkou dobre posypanej doske vyvaľkáme na štvorec o trošku väčší ako maslo. Na cesto položíme štvorec z masla (ako na fotke nižšie). Cesto na kouign-amann vyvaľkané do štvorca na ňom položený štvorec masla na pomúčenej drevenej doske
  • Rohy cesta preložíme cez maslo a kraje dobre popritláčame. Cesto na kouign-amann v ktorom je zabalený štvorec masla na pomúčenej drevenej doske
  • Opatrne vyvaľkáme na obdĺžnik a preložíme ho na tretiny. Cesto na kouign-amann vyvaľkané na obdĺžnik a preložené na tretiny na pomúčenej drevenej doske
  • Otočíme o 90°, znovu rozvaľkáme na obdĺžnik a tiež preložíme na tretiny. Takýmto vaľkaním a prekladaním nám vzniknú krásne lístky cesta preložené tenkými vrstvami masla, ktoré sa pri pečení rozpustí, čím vytvorí charakteristické croissantové vrstvy.
  • Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 20-30 minút do chladničky.
  • Vychladené cesto znovu vyvaľkáme na obdĺžnik a posypeme ho necelou 1/2 pripraveného krupicového cukru. Valčekom cukor jemne vtlačíme do cesta. Cesto preložíme na tretiny, otočíme o 90° a znovu vyvaľkáme na obdĺžnik. Opäť posypeme krupicovým cukrom (trochu cukru si necháme ešte nakoniec), ktorý jemne valčekom zatlačíme do cesta a naposledny preložíme na tretiny. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ešte na 30 minút do chladničky.
  • Dosku na ktorej budeme vaľkať cesto dobre posypeme krupicovým cukrom a cesto na ňom vyvaľkáme na hrúbku asi 9 mm a nakrájame na štvorce 10×10 cm. Formu na väčšie muffiny dobre vymastíme maslom (hlavne dno, aby sa nám tam skaramelizovaný cukor neprilepil). Cesto na kouign-amann vyvaľkané a posypané krupicovým cukrom na pomúčenej drevenej doske
  • Rohy štvorca preložíme do stredu a dobre prstom v strede pritlačíme. Štvorec cesta na kouign-amann, ktorého rohy sú preložené do stredu na pomúčenej drevenej doske
  • Rohy nového štvorca ešte raz preložíme do stredu, čím nám vznikne taká “kvetinka”. Keby to nebolo jasné, mrknite na video (7:50). Kvetinka z cesta na kouign-amann rohy stlačené dovnútra ruka na drevenej pomúčenej doske
  • Taštičky jemne obalíme v krupicovom cukre a vložíme do formy na muffiny, kde ich necháme 30 minút kysnúť. Batôžteky cesta na kouign-amann v červenej forme a muffiny
  • Trúbu si predhrejeme na 200°C. Keď vložíme formu do trúby, hneď znížime teplotu na 175°C a pečieme dozlatova (asi 40 minút). Cukor na vrchu krásne skaramelizuje.Upečené kouign-amann na čiernom povrchu okolo vysypaný krupicový cukor
  • Upečené kouign-amann hneď vyberieme z formy, inak sa nám karamel prilepí na dno. Necháme ich vychladnúť na mriežke dnom hore. Upečené kouign-amann na čiernom povrchu okolo vysypaný krupicový cukor

Poznámky