Nadýchané makové cesto a hutná maková náplň, tieto muffiny sú snom všetkých makoholikov. Ja som lásku k maku zdedila po tatinovi a tento recept ma tak nadchol, že sa musím s vami hneď podeliť.
Ak teda nemáte ešte vymyslené, čo upiecť cez víkend, tieto muffiny sú rýchle, jednoduché, suroviny pravdepodobne nájdete doma v komore a výsledok je super. 🙂
Recept mám už veľmi dlho odfotený z nejakej knihy, nespomínam si však z akej, tak ak by ste ho spoznali a napíšete, budem veľmi rada, aby som mohla pridať zdroj takému super receptu. 🙂
Extra makové muffiny
Chod: Dezert/RaňajkyKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché4
porcí30
minút40
minútNadýchané makové cesto a hutná maková náplň, to je sen každého makoholika. Jednoduchá príprava, bez zložitých surovín a výsledok perfektný, to je ideálny koláč na víkend.
Suroviny
- Cesto
4 vajcia
125 g zmäknutého masla
1 vanilkový cukor
100 ml vlažného mlieka
200 g polohrubej múky
1 balíček prášku do pečiva
50 g mletého maku
160 g práškového cukru
- Náplň
90 g mletého maku
60 g práškového cukru
1/2 lyžičky mletej škorice
2 lyžice čerešňového či slivkového džemu
Postup
- Cesto
- Žĺtka, zmäknuté maslo a vanilkový cukor dobre vyšľaháme elektrickým mixérom do svetlej peny. V menšej miske zmiešame múku s práškom do pečiva.
- Zvlášť v miske vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a práškového cukru.
- K vymiešanému maslu so žĺtkami pridáme vlažné mlieko, múku s práškom do pečiva, mak a sneh. Pomocou cukrárskej stierky alebo varechy opatrne obracaním premiešame.
- Náplň
- V miske dobre zmiešame mak, cukor, škoricu a džem.
- Dokončenie
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- Formu na muffiny vymastíme maslom alebo vystelieme papierovými košíčkami. Do košíčkov dáme najskôr lyžicu cesta, na to lyžičkou trochu náplne a zalejeme cestom skoro až po vrch.
- Pečieme asi 25 minút.