Čokoládový koláč so sušenými slivkami

Vianoce sú za nami, koláčiky zjedené a ja som potrebovala upiecť nejaký nie moc presladený dezert ku káve. Voľba padla na tento čokoládový koláč so sušenými slivkami namočenými v alkohole. Je hutný, veľmi čokoládový a výborný. Máte ho upečený do hodinky, potom už len vydržať, kým vychladne a je to. 🙂

Čokoládový koláč so sušenými slivkami

Autor: Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa: Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

10

Čas prípravy

30

minút
Doba pečenia

30

minút

Hriešne dobrý čokoládový koláč plný sušených sliviek namočených v alkohole, recept ako stvorený do chladného januárového počasia.

Suroviny

  • 250 g sušených sliviek

  • 70 ml koňaku, brandy alebo rumu

  • 50 g masla

  • 20 g holandského kakaa

  • 100 g čokolády na varenie (ideálne 70% kakaa)

  • 170 g krupicového cukru

  • 4 bielky

  • 80 g hladkej múky

  • 1 lyžička mletej škorice

  • kyslá smotana na podávanie

Postup

  • Slivky prekrojíme na polovicu, zalejeme alkoholom a aspoň pol hodinu necháme odpočívať. Ak máte moc tvrdé a suché slivky, prelejte ich najskôr trochou horúcej vody.
  • Trúbu si predhrejeme na 190°C.
  • Dno tortovej formy s priemerom 23 cm vystelieme papierom na pečenie a boky dobre vymastíme maslom.
  • Kakao, čokoládu nalámanú na kocky, maslo a 140 g cukru dáme do menšieho hrnca, prilejeme 100 ml vriacej vody a na slabom plameni za stáleho miešania pomaly zohrievame. Keď sa čokoláda a maslo rozpustia a vznikne nám hladká čokoládová zmes, odstavíme. Necháme trochu schladnúť.Antikorový hrniec s roztopenou čokoládou drevená vareška
  • Z bielkov ušľaháme stredne tuhý sneh (keď vytiahneme metličky, tak sa nám špičky snehu ešte mierne zohýbajú dolu). Po častiach zašľaháme zvyšných 30 g cukru.
  • K snehu preosejeme múku so škoricou a cukrárskou stierkou jemne premiešame. Biela misa so snehom zmiešaným s múkou a škoricou červená cukrárska stierka na mramorovom povrchu
  • Pridáme čokoládovú zmes a opäť opatrne zapracujeme.
  • Slivky precedíme (zvyšný alkohol si ešte odložíme).
  • Cesto vlejeme do formy a navrch naukladáme slivky. Pri pečení sa zaboria do cesta. Povrch koláča pokvapkáme trochou zvyšného alkoholu a pečieme asi pol hodinu. Či už je koláč upečený zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotový.
  • Necháme vychladnúť a podávame s kopčekom kyslej smotany. Kúsok čokoládového koláča so sušenými slivkami navrchu kopček kyslej smotany na bielom tanieri posypanom kakaom nerezová dezertná lyžička na čiernom povrchu

Poznámky