Štedrák každoročne zavŕši moje vianočné pečenie. Najlepší je podľa mňa krásne čerstvý, tak ho pečiem vždy deň pred Vianocami. Táto bohatá torta svoj názov rozhodne získala právom. Skrýva samé dobré veci: lekvár, mak, orechy a tvaroh s hrozienkami, každého pekne hrubá vrstva. 🙂
Nie je to úplne minutkový recept, ale ani nie je tak náročná, ako sa môže na prvý pohľad zdať. A zoznam surovín tiež nie je nekonečný, mnohé sa tam opakuje. Ale je to predsa torta štedrák, nemôže byť chudobná, nie? 🙂
Úžasná torta štedrák
Chod: DezertKuchyňa SlovenskáNáročnosť: Stredne náročné10
1
hodina30
minút50
minútBohatá torta, ktorá svoj názov rozhodne získala právom. Skrýva samé dobré veci: lekvár, mak, orechy a tvaroh s hrozienkami, každého pekne hrubá vrstva.
Suroviny
- Cesto
1/2 kocky čerstvého droždia
30 g krupicového cukru
125 ml vlažného mlieka
280 g polohrubej múky
1/2 lyžičky soli
50 g masla
50 g masti
1 vajce
- Orechová náplň
150 g mletých vlašských orechov
50 g krupicového cukru
mlieko
- Maková náplň
150 g mletého maku
50 g krupicového cukru
mlieko
- Tvarohová náplň
150 g jemného tvarohu (v kocke, nie vo vaničke)
75 g krupicového cukru
1 vajce
hrozienka
- Dokončenie
Slivkový lekvár (čím hustejší, tým lepšie, môžme ho dochutiť troškou rumu)
Rozšľahané vajce na potretie
Postup
- Cesto
- V miske zmiešame rozdrobené droždie, 30 g cukru a vlažné mlieko a necháme na teplom mieste vzísť kvások (asi 15 minút).
- Pridáme všetky ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto. Misu zakryjeme kuchynskou utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 30-45 minút.
- Orechová náplň
- Mleté orechy zmiešame s cukrom, zalejeme mliekom tak, aby boli navlhnuté (ale nie tekuté) a krátko povaríme. Výsledná konzistencia je ako hustá kaša.
- Maková náplň
- Rovnako mak zmiešame s cukrom, zalejeme trochou mlieka a krátko povaríme.
- Tvarohová náplň
- Tvaroh prešľaháme s cukrom a vajíčkom a nakoniec vmiešame hrozienka.
- Dokončenie
- Trúbu si predhrejeme na 170°C.
- Dno tortovej formy s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky dobre vymastíme maslom.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 bochníkov. 4 bochníky vyvaľkáme natenko na kruh s priemerom tortovej formy. Piaty vyvaľkáme a narežeme na pásiky.
- Na dno formy pomocou valčeka prenesieme prvý kruh z cesta, ktorý bohato potrieme lekvárom.
- Na lekvár položíme ďalší kruh z cesta, na ktorý natrieme makovú náplň.
- Zakryjeme ďalším kruhom cesta, ktorý potrieme orechovou náplňou.
- Na orechy položíme posledný kruh cesta, na ktorý natrieme tvarohovú náplň.
- Navrchu vytvoríme mriežku z pásov cesta, ktorú potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Pečieme asi 50-60 minút dozlatova.
- Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Dobrý deň. Pozerala som váš recept na štedrák . Aká je veľkosť teda priemer okrúhlej formy? Ďakujem za odpoveď. Monika
Dobrý deň, 20 cm. 🙂