Úžasná torta štedrák

Štedrák každoročne zavŕši moje vianočné pečenie. Najlepší je podľa mňa krásne čerstvý, tak ho pečiem vždy deň pred Vianocami. Táto bohatá torta svoj názov rozhodne získala právom. Skrýva samé dobré veci: lekvár, mak, orechy a tvaroh s hrozienkami, každého pekne hrubá vrstva. 🙂

Nie je to úplne minutkový recept, ale ani nie je tak náročná, ako sa môže na prvý pohľad zdať. A zoznam surovín tiež nie je nekonečný, mnohé sa tam opakuje. Ale je to predsa torta štedrák, nemôže byť chudobná, nie? 🙂

Úžasná torta štedrák

Autor: Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa: SlovenskáNáročnosť: Stredne náročné
Počet porcií

10

Čas prípravy

1

hodina 

30

minút
Doba pečenia

50

minút

Bohatá torta, ktorá svoj názov rozhodne získala právom. Skrýva samé dobré veci: lekvár, mak, orechy a tvaroh s hrozienkami, každého pekne hrubá vrstva.

Suroviny

  • Cesto
  • 1/2 kocky čerstvého droždia

  • 30 g krupicového cukru

  • 125 ml vlažného mlieka

  • 280 g polohrubej múky

  • 1/2 lyžičky soli

  • 50 g masla

  • 50 g masti

  • 1 vajce

  • Orechová náplň
  • 150 g mletých vlašských orechov

  • 50 g krupicového cukru

  • mlieko

  • Maková náplň
  • 150 g mletého maku

  • 50 g krupicového cukru

  • mlieko

  • Tvarohová náplň
  • 150 g jemného tvarohu (v kocke, nie vo vaničke)

  • 75 g krupicového cukru

  • 1 vajce

  • hrozienka

  • Dokončenie
  • Slivkový lekvár (čím hustejší, tým lepšie, môžme ho dochutiť troškou rumu)

  • Rozšľahané vajce na potretie

Postup

  • Cesto
  • V miske zmiešame rozdrobené droždie, 30 g cukru a vlažné mlieko a necháme na teplom mieste vzísť kvások (asi 15 minút).Hrnček s kváskom na mramorovom povrchu
  • Pridáme všetky ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto. Misu zakryjeme kuchynskou utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto na 30-45 minút.
  • Orechová náplň
  • Mleté orechy zmiešame s cukrom, zalejeme mliekom tak, aby boli navlhnuté (ale nie tekuté) a krátko povaríme. Výsledná konzistencia je ako hustá kaša.Teflonový hrniec orechová náplň drevená vareška na sporáku
  • Maková náplň
  • Rovnako mak zmiešame s cukrom, zalejeme trochou mlieka a krátko povaríme. Nerezový hrniec maková náplň drevená vareška
  • Tvarohová náplň
  • Tvaroh prešľaháme s cukrom a vajíčkom a nakoniec vmiešame hrozienka.Nerezová miska tvaroh vymiešaný s vajíčkom a hrozienkami polievková lyžica na sporáku
  • Dokončenie
  • Trúbu si predhrejeme na 170°C.
  • Dno tortovej formy s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky dobre vymastíme maslom.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 bochníkov. 4 bochníky vyvaľkáme natenko na kruh s priemerom tortovej formy. Piaty vyvaľkáme a narežeme na pásiky.Drevená doska posypaná múkou štyri bochníky cesta jeden vyvaľkaný na kruh drevený valček červená tortová forma vystlaná papierom na pečenie
  • Na dno formy pomocou valčeka prenesieme prvý kruh z cesta, ktorý bohato potrieme lekvárom.Červená tortová forma s vrstvou cesta potretou slivkovým lekvárom
  • Na lekvár položíme ďalší kruh z cesta, na ktorý natrieme makovú náplň.Červená tortová forma s vrstvou cesta potretou makovou náplňou
  • Zakryjeme ďalším kruhom cesta, ktorý potrieme orechovou náplňou.Červená tortová forma s vrstvou cesta potretou orechovou náplňou
  • Na orechy položíme posledný kruh cesta, na ktorý natrieme tvarohovú náplň. Červená tortová forma s vrstvou cesta potretou tvarohovou náplňou s hrozienkami na bielom povrchu
  • Navrchu vytvoríme mriežku z pásov cesta, ktorú potrieme rozšľahaným vajíčkom.Červená tortová forma vrchná vrstva tvaroh s hrozienkami a mriežka z cesta potretá vajíčkom na bielom povrchu
  • Pečieme asi 50-60 minút dozlatova.
  • Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.Torta štedrák posypaná práškovým cukrom prírodné filcové prestieranie na drevenom stole okolo hrozienka vlašský orech v pozadí dóza so slivkovým lekvárom v popredí kúsok torty na bielom tanieriku lyžička