Čokoládové Hot Cross Buns

Hot cross buns, úžasné britské žemličky, sa tradične pečú na Veľkú noc a väčšinou sú výrazne korenené a plné sušeného ovocia. Táto verzia neubrala na korení, ale ovocie je nahradené čokoládou a rozhodne nie je čo ľutovať. 🙂

Žemličky sú mäkučké a nadýchané, plné roztopených kúskov čokolády a čerešničkou je čokoládový krížik na vrchu, ktorý si nesú už v názve a má náboženský význam, aby aj nie, na Veľkú noc. 😀 Ak chcete tento rok skúsiť upiecť aj niečo menej tradičné, tieto žemličky rozhodne stoja za to. 🙂

Čokoládové Hot Cross Buns

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Raňajky/DezertKuchyňa BritskáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

4

porcí
Čas prípravy

30

minút
Doba pečenia

40

minút

Hot cross buns, tradičné britské veľkonočné žemličky doplnené o kúsky horkej čokolády a čokoládovú polevu sú úžasné.

Suroviny

  • Kvások
  • 7 g sušeného droždia

  • 3 lyžice trstinového cukru

  • 150 ml vlažného mlieka

  • Cesto
  • 100 g špaldovej celozrnnej múky

  • 125 g hladkej múky

  • 2 lyžice trstinového cukru

  • 1 lyžička mletej škorice

  • 1/2 lyžičky perníkového korenia

  • štipka muškátového oriešku

  • štipka soli

  • 4 lyžice roztopeného masla

  • 80 g horkej čokolády nasekanej nadrobno

  • Poleva
  • 20 g horkej čokolády

  • 2 lyžičky masla

Postup

  • Sušené droždie zmiešame s trstinovým cukrom, zalejeme vlažným (nie horúcim) mliekom a premiešame. Kvások necháme 10 minút odstáť.Kvások v bielo modrej šálke na mramorovom povrchu
  • Vo veľkej mise zmiešame celozrnnú múku, hladkú múku, cukor, škoricu, perníkové korenie, muškátový oriešok a soľ. Pridáme roztopené maslo a kvások a vymiesime cesto. Nakoniec vmiesime nasekanú čokoládu. Biela misa s hnedým cestom na žemličky s kúskami čokolády
  • Misu zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 2 hodiny kysnúť na teplom mieste.
  • Trúbu predhrejeme na 170°C a hlbší malý plech alebo formu na pečenie dobre vymažeme maslom.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí, z každej vytvarujeme bochník a ukladáme ich na plech s malými rozostupmi. Necháme ešte 20 minút podkysnúť.
  • Pečieme na 170°C asi 25 minút.
  • Keď žemličky vychladnú, vo vodnom kúpeli roztopíme 20 g čokolády s 2 lyžičkami masla a polevou nakreslíme na každú žemličku krížik. Šesť korenených žemličiek s kúskami čokolády a čokoládovými krížikmi na vrchu na okrúhlej drevenej doske jedna žemlička odpojená v popredí kvetinový obrus v pozadí biele tanieriky s červeným okrajom a kvetinkami a biely hrnček stužky sľudovými vzormi

Poznámky

    Pridať komentár