Veľkonočný mazanec

Vianoce majú vianočku, Veľká noc zase mazanec. Tento mäkučký voňavý bochník z kysnutého cesta s hrozienkami vás dostane. Výborný je len tak s kávou/čajom/kakaom alebo potretý maslom, džemom… U nás je už tradícia, že ho pečiem na Veľkú noc a jeden zmizne prakticky hneď. 😀 Našťastie z uvedeného receptu vyjdu dva menšie mazance, takže máme aj na ďalší deň. A vlastne je škoda ho piecť iba raz do roka, taká je to dobrota. 🙂

Veľkonočný mazanec

Autor: Víkendová cukrárkaChod: Dezert/RaňajkyKuchyňa: ČeskáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

2

Čas prípravy

2

hodiny 

20

minút
Doba pečenia

35

minút

Mäkučký voňavý mazanec s hrozienkami patrí k Veľkej noci. Je ale tak výborný, že je škoda nepiecť ho viac krát do roka. 🙂

Suroviny

  • Omládek
  • 100 g vlažnej vody (v gramoch je to presnejšie ako v ml)

  • 1 lyžička cukru

  • 21 g droždia

  • 130 g hladkej múky

  • Cesto
  • 90 g vody

  • 1 lyžička citrónovej šťavy

  • 1 vajce (žĺtok do cesta a bielok na potretie cesta pred pečením)

  • 1 vanilkový cukor

  • krupicový cukor podľa chuti (ja dávam 30 g, ale ak máte radi sladšie, kľudne pridajte)

  • štipka soli

  • 75 g roztopeného masla

  • 40 g sušených hrozienok

  • 370 g hladkej múky

  • plátky mandlí na posypanie (voliteľné)

  • práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup

  • Omládek
  • Vo vode rozmiešame cukor a nadrobené droždie, pridáme múku a dobre premiešame. Misu zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 60 minút na teplom mieste kysnúť.Biela misa a vykysnutým omládkom
  • Cesto
  • K vykysnutému omládku pridáme vodu, citrónovú šťavu, žĺtok, vanilkový a krupicový cukor, soľ, roztopené maslo, sušené hrozienka a múku. Vymiesime cesto a misu znovu zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme ďalších 60 minút na teplom mieste kysnúť. Biela misa s vymieseným cestom na mazanec s hrozienkami
  • Vykysnuté cesto ručne premiesime a rozdelíme na 2 bochníky, ktoré prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Zakryjeme ich utierkou a necháme ešte 30 minút podkysnúť. Biela misa s vykysnutým cestom na mazanec s hrozienkami
  • Trúbu predhrejeme na 200°C. Mazance potrieme bielkom a môžme posypať plátkami mandlí. Ja som plátky nezohnala (všetci asi pečú na Veľkú noc mazance 😀 ), tak som nasekala blanšírované mandle.
  • Pečieme najskôr 10 minúť na 200°C a potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ešte 25 minút. Dva mazance s hrozienkami posypané nasekanými mandľami a práškovým cukrom na drevených podstavcoch kvetinový obrus s ľudovými vzormi štyri biele tanieriky s kvetinkami a červeným okrajom v pozadí máselnička a nôž

Poznámky