Baklava – sladký turecký dezert

K veciam, ktoré mám na cestovaní najradšej, patrí spoznávanie miestnych dezertov. Bohužiaľ, nemôžem všetky tieto dezerty ochutnať priamo v ich domove, vynahrádzam si to ale ich prípravou doma, čím môžem spoznávať aspoň kúsok z inej krajiny a jej kultúry. 🙂


Jedným z mojich obľúbených národných dezertov, je baklava. Tento sladký zákusok s chuťou orechov a medu je populárny v Turecku a na Balkáne. Pokiaľ chcete rodinu prekvapiť niečím exotickým, skúste im upiecť baklavu podľa tohto receptu. Množstvo cukru som znížila na polovicu oproti pôvodnému receptu a tak sa tu pekne dopĺňa sladkosť medu so sviežosťou citrónu.


Originál baklava sa robí z filo cesta, ktorého pláty sú tenké ako papier. Pokiaľ máte čas a chuť pripraviť si filo cesto doma, pekne popísaný postup nájdete napr. na stránke Koření života. Kupované filo cesto je ale super a mám ho schválené svojou balkánskou známou, takže na ňom určite nebude nič zlé. 🙂 Ak sa vám nepodarí filo cesto zohnať, môžete kľudne použiť na tenko vyvaľkané lístkové cesto a na každú vrstvu použiť iba jeden plát cesta. Nebude to síce úplne autentické, bude to však určite rovnako výborné.



A viete, čo ešte je na baklave super? Že je každým dňom lepšia a lepšia. Keď sa trochu rozleží, je krásne šťavnatá a v chladničke vám vydrží aj 14 dní, takže ste pripravení na každú nečakanú návštevu. 😉

Baklava – sladký turecký dezert

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Turecko, BalkánNáročnosť: Jednoduché
Servings

14

servings
Prep time

1

hodina 
Cooking time

50

minút

Originál baklava z vrstiev tenkého cesta, vlašských orechov s vôňou škorice, preliata medovým sirupom.

Suroviny

  • 120 g filo cesta

  • ½ šálky rozpusteného masla

  • 200 g vlašských orechov

  • 1 lyžička škorice

  • 60 g trstinového cukru

  • 30 ml citrónovej šťavy

  • 100 ml vody

  • 5 polievkových lyžíc medu

Postup

  • Orechy nasekáme nahrubo a asi hrsť si odložíme na posypanie upečenej baklavy. Zvyšok orechov zmiešame so škoricou. Zapekaciu formu 20×20 cm dobre vymažeme rozpusteným maslom a začíname skladať baklavu. Svetlo šedá kuchynská doska rozložené pláty filo cesta štvorcová zapekacia forma menší hrniec s roztopeným maslom na drevenej podložke nasekané vašský orechy v kovovej miske s kávovou lyžičkou maslo v maselničke solnička s koreničkou
  • Baklavu skladáme podľa toho, koľko máme plátov cesta. Podstatné je, aby spodná a vrchná vrstva boli hrubšie. Veľmi dôležité je, aby sme každý plát cesta potreli alebo pokvapkali rozpusteným maslom. Takže aj v prípade, že dávame na seba 5 plátov cesta, každý z nich zvlášť potrieme maslom. Rovnako orechy vždy pokvapkáme maslom. Štvorcová zapekacia forma s niekoľkými vrstvami filo cesta posledný plít cesta posypaný nasekanými vlašskými orechmi so škoricou
  • Orechy si rozdelíme na tri časti.
    Pri 15 plátoch cesta skladáme baklavu takto: 5 plátov cesta → orechy → 2 pláty cesta → orechy → 2 pláty cesta → orechy → 5 plátov cesta.
    Pokiaľ máte plátov viac, orechy si rozdeľte na viac menších častí a pridávajte vrstvy orechov vždy oddelené 2 plátmi cesta. Vrch baklavy dobre potrieme maslom a ešte pred pečením baklavu nakrájame. Dáme si záležať na tom, aby sme prerezali aj spodné pláty. Štvorcová zapekacia forma s neupečenou baklavou nakrájanánou na kosoštvorce
  • Pečieme v trúbe vyhriatej na 180°C najskôr 10 minút, potom znížime teplotu na 150°C a pečieme asi 40 minút dozlata. Medzitým si pripravíme sirup. V menšom hrnci zmiešame trstinový cukor s vodou a pridáme med. Za stáleho miešania privedieme k varu a za občasného premiešania varíme 10 minút na slabom plameni. Nakoniec vlejeme citrónovú šťavu a ešte asi 3 minúty povaríme. Odstavíme a necháme chladnúť. Ešte horúcu baklavu rovnomerne prelejeme vlažným sirupom, posypeme nasekanými orechmi a necháme odležať minimálne cez noc pri izbovej teplote. Štvorcová zapekacia forma s čerstvo upečenou baklavou nakrájanánou na kosoštvorce na kovovej mriežke misa s cukrovo-medovým sirupom lejúcim na baklavuŠtvorcová zapekacia forma s čerstvo upečenou baklavou posypanou nasekanými vlašskými orechmi nakrájanánou na kosoštvorce na kovovej mriežke

Poznámky


Summary
recipe image
Recipe Name
Baklava - sladký balkánsky dezert
Author Name
Published On

Pridať komentár