Letná torta Melón s tvarohovým krémom a ovocím

V lete moc nepečiem, existujeme skôr na zmrzline a ovocí či nepečených dezertoch ako panna cotta. Keď už ale niečo predsa len upečiem, musí to byť ľahké, svieže, plné ovocia a musí to byť hotové rýchlo, nech nestrávim celý deň v kuchyni. Táto torta spĺňa všetko a ako bonus skvele vypadá. 🙂

Recept je na tortovú formu s priemerom 20 cm, môžete si ale kľudne zdvojnásobiť množstvo surovín a upiecť rezy na plech.

Letná torta Melón s tvarohovým krémom a ovocím

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

12

Čas prípravy

1

hodina 

30

minút
Doba pečenia

45

minút

Torta ako svorená na leto! Nadýchaný korpus, ovocie, ľahký tvarohový krém a sladká želatína tvoria perfektnú kombináciu. A k tomu skvele vypadá. 🙂

Suroviny

  • Cesto
  • 60 g zmäknutého masla

  • 75 g krupicového cukru

  • 2 vajcia

  • 0,5 lyžičky vanilkového extraktu

  • 0,5 lyžice citrónovej šťavy

  • kôra z 0,5 citróna

  • asi 75 g čerstvého baby špenátu

  • 175 g hladkej múky

  • 1 lyžička prášku do pečiva

  • štipka soli

  • Krém
  • 150 g tučného tvarohu (vo vaničke)

  • 70 ml smotany na šľahanie

  • 2 lyžice práškového cukru

  • Dokončenie
  • 20 g horkej čokolády (70%)

  • 1 balíček červenej želatíny

  • 5 lyžíc červeného sirupu (napr.malinový, jahodový…)

  • čerstvé ovocie (maliny, jahody…)

Postup

  • Cesto
  • Trúbu predhrejeme na 160°C. Dno tortovej formy s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky potrieme maslom.
  • Baby špenát si rozmixujeme s troškou vody, iba toľko, aby sme dosiahli konzistenciu pyré.
  • Maslo s cukrom šľahačom vyšľaháme do svetlej peny. Po jednom zašľaháme vajcia. Pridáme vanilkový extrakt, citrónovú kôru a šťavu a dobre premiešame. Nakoniec vmiešame špenátové pyré.
  • Zvlášť v miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Suchú zmes ručne vmiešame do mokrej časti.
  • Cesto vlejeme do formy a pečieme asi 45 minút. Pri konci kontrolujeme, každá trúba pečie inak. Či už je cesto upečené zistíme tak, že do stredu pichneme drevenú špajdlu a keď ju vytiahneme suchú, je hotovo. Upečené cesto vytiahneme z formy a na mriežke necháme vychladnúť. Čerstvo upečený zelený tortový korpus na papieri na pečenie a kovovej mriežke.
  • Krém
  • Tvaroh, smotanu a cukor spolu šľahačom šľaháme, kým je krém krásne nadýchaný a dáme ho na hodinu vychladiť do chladničky.
  • Dokončenie
  • Keď cesto vychladne, zrežeme ho dorovna a vrátime ho späť do tortovej formy. Obruč budeme potrebovať kvôli želatíne.
  • Na cesto naukladáme nadrobno nakrájané ovocie a zatrieme krémom. Dáme do chladničky na 20 minút stuhnúť.
  • Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a na krém nakvapkáme drobné bodky čokolády, ktoré špáratkom trochu natiahneme, čím vytvoríme “zrniečka melónu”. Dáme na 15 minút do chladničky.
  • Želatínu uvaríme podľa návodu na obale, len miesto cukru pridáme sirup. Vlažnú želatínu vylejeme navrch torty a dáme ju na noc do chladničky.
  • Na druhý deň odstránime obruč a môžeme podávať.

4 komentáre

    1. Dobrý deň, ďakujem za upozornenie. Recepty píšem vlastnými slovami, tak sa tu určite nájde viac nespisovných výrazov, ale hlavne, že si rozumieme. 🙂

Pridať komentár