Výborné kávové tartaletky od Pierra Hermé

Milujem rána! Jedna z vecí, na ktorú sa teším hneď po zobudení, je milovaná kávička. Vôňa čerstvo pomletej kávy patrí k najkrajším na svete. 🙂


Keď sa tak nad tým zamyslím, moje najobľúbenejšie časti dňa sú spojené s kávou. 😀 Keď si po dlhom dni uvarím kávu, vyložím si nohy a začítam sa do dobrej knihy, k dokonalosti mi už chýba len nejaký kávový dezert. Tým naj sú pre mňa tieto tartaletky od Pierra Hermé, o ktorých recept sa s vami jednoducho musím podeliť. Skúste cez víkend pripraviť tento skvelý kávový dezert a rodina či hostia vás budú zbožňovať. 🙂

Postup je trošku náročnejší ako u vanilkových tartaletiek, ktoré už na blogu sú, pretože každá časť tartaletky sa pripravuje zvlášť. No ničoho sa nebojte, je to jednoduchšie, než sa na prvý pohľad zdá a rozhodne nestrávite celý deň v kuchyni.

Z uvedenej dávky mi vyšlo 16 tartaletiek s priemerom 10 cm. Kľudne ale môžete použiť menšie formičky, alebo rovno urobiť jeden veľký koláč vo forme s priemerom 26 cm. Doporučujem použiť mletú kávu, nie rozpustnú, tá chuť je predsa len iná. A teraz už sľúbený recept…

Výborné kávové tartaletky od Pierra Hermé

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Stredne náročné
Servings

16

servings
Prep time

2

hodín 
Cooking time

12

minút

Tartaletky z krehkého cesta, plnené kávovou ganache a piškótami namočenými v kávovom sirupe, prikryté obláčikmi kávovej šľahačky.

Suroviny

  • Cesto (Pâte sucrée)
  • 250 g hladkej múky

  • 150 g zmäknutého masla

  • 90 g práškového cukru

  • 30 g mletých mandlí

  • 1 vajce

  • štipka soli

  • 1 lyžička vanilkového extraktu (o tom, ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)

  • Kávová šľahačka
  • 3 plátky želatíny

  • 500 ml smotany na šľahanie

  • 35 g mletej kávy

  • 15 g krupicového cukru

  • Kávová ganache
  • 195 g bielej čokolády

  • 140 ml smotany na šľahanie

  • 15 g mletej kávy

  • Kávový sirup
  • 150 ml horúcej vody

  • 50 g mletej kávy

  • 60 ml studenej vody

  • 60 g krupicového cukru

  • Dokončenie
  • dlhé cukrárske piškóty

  • kakao na posypanie

Postup

  • Cesto
  • Všetky suroviny na cesto zmiešame a ručne vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
  • Po menších častiach odoberáme cesto a natenko vyvaľkáme. Cestom vystelieme formičky na tartaletky a kraje jemne pritlačíme. Ak máte formičky na tartaletky s nepriľnavým povrchom, nemusíte ich potierať maslom. Koliečka môžete vykrajovať priamo formičkami alebo napr. pohárom s podobným priemerom. Placka zo svetlého krehkého cesta vo nerezovej formičke na tarataletky
  • Dno poprepichujeme vidličkou a pečieme v trúbe vyhriatej na 170°C asi 12 minút dozlatova a necháme vychladnúť.
    Košíček na tartaletku zo svetlého krehkého cesta vtlačený do nerezovej formičky na tarataletky
  • Kávová šľahačka
  • Želatínu necháme pár minút napučať v studenej vode.
  • Medzitým smotanu, kávu a cukor privedieme k varu a za stáleho miešania necháme 2 minúty na miernom ohni variť. Po odstavení vmiešame do horúcej šľahačky plátky želatíny, z ktorých sme vyžmýkali vodu.
  • Kávovú šľahačku dáme buď na noc do chladničky, alebo ak nemáme čas čakať do ďalšieho dňa, stačí hodina v mrazničke.
  • Kávová ganache
  • Bielu čokoládu, smotanu a kávu zohrievame vo vodnom kúpeli, kým sa čokoláda úplne rozpustí a necháme vychladnúť.
  • Kávový sirup
  • Uvaríme silnú kávu zo 150 ml horúcej vody a 50 g mletej kávy a precedíme. Cukor a 60 ml studenej vody privedieme k varu a po odstavení vmiešame uvarenú kávu. Necháme vychladnúť.
  • Dokončenie
  • Všetko máme pripravené a dostávame sa konečne k zostaveniu tartaletiek. Na dno košíčkov rozotrieme ½ kávovej ganache.
  • Cukrárske piškóty si nakrájame na tenké plátky (asi 5 mm), ktoré namočíme v kávovom sirupe a ukladáme na ganache. Tartaletka zo svetlého krehkého cesta s kávovou ganache nakrájané cukrárske piškóty namočené v káve biely tanierik s červeným okrajom a drobnými kvietkami hrnček s kávou drevená doska na krájanie pokrájaná cukrárska piškóta
  • Piškóty potrieme druhou ½ ganache a dáme na hodinu do chladničky. Tartaletka zo svetlého krehkého cesta s kávovou ganache biely tanierik s červeným okrajom a drobnými kvietkami
  • Z mrazničky vyberieme kávovú šľahačku a mixérom ju prešľaháme. Nadýchanou šľahačkou dozdobíme tartaletky a posypeme kakaom. Kávová tartaletka na bielom tanieriku s kopčekmi kávovej šľahačky posypaná kakaom a dozdobená čokoládovými kávovými zrnami.
  • Tak a máme hotovo. Uvarte si teraz tú zaslúženú kávičku a vychutnajte si vlastoručne pripravený dezert, ktorému sa len tak nejaký z obchodu určite nevyrovná. 🙂

Poznámky

  • Inšpiráciu som našla na skvelom blogu U Tytyny.


Summary
recipe image
Recipe Name
Kávové tartaletky od Pierra Hermé
Author Name
Published On

Pridať komentár