Milujem rána! Jedna z vecí, na ktorú sa teším hneď po zobudení, je milovaná kávička. Vôňa čerstvo pomletej kávy patrí k najkrajším na svete. 🙂
Keď sa tak nad tým zamyslím, moje najobľúbenejšie časti dňa sú spojené s kávou. 😀 Keď si po dlhom dni uvarím kávu, vyložím si nohy a začítam sa do dobrej knihy, k dokonalosti mi už chýba len nejaký kávový dezert. Tým naj sú pre mňa tieto tartaletky od Pierra Hermé, o ktorých recept sa s vami jednoducho musím podeliť. Skúste cez víkend pripraviť tento skvelý kávový dezert a rodina či hostia vás budú zbožňovať. 🙂
Postup je trošku náročnejší ako u vanilkových tartaletiek, ktoré už na blogu sú, pretože každá časť tartaletky sa pripravuje zvlášť. No ničoho sa nebojte, je to jednoduchšie, než sa na prvý pohľad zdá a rozhodne nestrávite celý deň v kuchyni.
Z uvedenej dávky mi vyšlo 16 tartaletiek s priemerom 10 cm. Kľudne ale môžete použiť menšie formičky, alebo rovno urobiť jeden veľký koláč vo forme s priemerom 26 cm. Doporučujem použiť mletú kávu, nie rozpustnú, tá chuť je predsa len iná. A teraz už sľúbený recept…
Výborné kávové tartaletky od Pierra Hermé
Chod: DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Stredne náročné16
servings2
hodín12
minútTartaletky z krehkého cesta, plnené kávovou ganache a piškótami namočenými v kávovom sirupe, prikryté obláčikmi kávovej šľahačky.
Suroviny
- Cesto (Pâte sucrée)
250 g hladkej múky
150 g zmäknutého masla
90 g práškového cukru
30 g mletých mandlí
1 vajce
štipka soli
1 lyžička vanilkového extraktu (o tom, ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)
- Kávová šľahačka
3 plátky želatíny
500 ml smotany na šľahanie
35 g mletej kávy
15 g krupicového cukru
- Kávová ganache
195 g bielej čokolády
140 ml smotany na šľahanie
15 g mletej kávy
- Kávový sirup
150 ml horúcej vody
50 g mletej kávy
60 ml studenej vody
60 g krupicového cukru
- Dokončenie
dlhé cukrárske piškóty
kakao na posypanie
Postup
- Cesto
- Všetky suroviny na cesto zmiešame a ručne vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
- Po menších častiach odoberáme cesto a natenko vyvaľkáme. Cestom vystelieme formičky na tartaletky a kraje jemne pritlačíme. Ak máte formičky na tartaletky s nepriľnavým povrchom, nemusíte ich potierať maslom. Koliečka môžete vykrajovať priamo formičkami alebo napr. pohárom s podobným priemerom.
- Dno poprepichujeme vidličkou a pečieme v trúbe vyhriatej na 170°C asi 12 minút dozlatova a necháme vychladnúť.
- Kávová šľahačka
- Želatínu necháme pár minút napučať v studenej vode.
- Medzitým smotanu, kávu a cukor privedieme k varu a za stáleho miešania necháme 2 minúty na miernom ohni variť. Po odstavení vmiešame do horúcej šľahačky plátky želatíny, z ktorých sme vyžmýkali vodu.
- Kávovú šľahačku dáme buď na noc do chladničky, alebo ak nemáme čas čakať do ďalšieho dňa, stačí hodina v mrazničke.
- Kávová ganache
- Bielu čokoládu, smotanu a kávu zohrievame vo vodnom kúpeli, kým sa čokoláda úplne rozpustí a necháme vychladnúť.
- Kávový sirup
- Uvaríme silnú kávu zo 150 ml horúcej vody a 50 g mletej kávy a precedíme. Cukor a 60 ml studenej vody privedieme k varu a po odstavení vmiešame uvarenú kávu. Necháme vychladnúť.
- Dokončenie
- Všetko máme pripravené a dostávame sa konečne k zostaveniu tartaletiek. Na dno košíčkov rozotrieme ½ kávovej ganache.
- Cukrárske piškóty si nakrájame na tenké plátky (asi 5 mm), ktoré namočíme v kávovom sirupe a ukladáme na ganache.
- Piškóty potrieme druhou ½ ganache a dáme na hodinu do chladničky.
- Z mrazničky vyberieme kávovú šľahačku a mixérom ju prešľaháme. Nadýchanou šľahačkou dozdobíme tartaletky a posypeme kakaom.
- Tak a máme hotovo. Uvarte si teraz tú zaslúženú kávičku a vychutnajte si vlastoručne pripravený dezert, ktorému sa len tak nejaký z obchodu určite nevyrovná. 🙂
Poznámky
- Inšpiráciu som našla na skvelom blogu U Tytyny.