Tartaletky sú úplne skvelý dezert. Stačí vám upiecť košíčky z univerzálneho krehkého cesta Pâte sucrée a môžete naplniť akýmkoľvek obľúbeným krémom, čokoládou, dozdobiť ovocím, či šľahačkou a máte hotovo. Krásne vypadajú, skvele chutia a vám odpadá krájanie torty či koláča. 😉
O mojej láske k tartaletkám svedčí asi aj to, že na blogu sú už 3 rôzne recepty: výborné ľahké Tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím, lahodné Kávové tartaletky od Pierra Hermé a nakoniec tradične netradičné Bryndzové tartaletky s opečenou slaninkou, mňam! 🙂
Dnes pridám do zbierky recept na jednoduché, ale perfektné tartaletky s citrónovým krémom, ktorý možno poznáte ako lemon curd. Chuťovo je vážne výborný a pokiaľ ho neminiete celý, v uzatvorenom pohári v chladničke vám vydrží aj týždeň. Môžete si ho vychutnávať len tak so sušienkami, či cukrárskymi piškótami, zamiešať do jogurtu, či potrieť ním toast alebo palacinky. Fantázii sa medze nekladú.
Z uvedenej dávky mi vyšlo 16 tartaletiek s priemerom 10 cm. Kľudne môžete použiť menšie formičky a urobiť viac tartaletiek “jednohubiek”.
Tartaletky s citrónovým krémom (Lemon curd)
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché16
servings2
hodín12
minútDokonalé spojenie krehkého cesta a úžasného citrónového krému (lemon curd) dostane aj zarytých odporcov citrónových dezertov. 😉
Suroviny
- Cesto (Pâte sucrée)
250 g hladkej múky
150 g zmäknutého masla
90 g práškového cukru
30 g mletých mandlí
1 vajce
štipka soli
1 lyžička vanilkového extraktu (o tom, ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky s vanilkovým krémom a ovocím)
- Lemon Curd (Citrónový krém)
4 vajcia
120 g práškového cukru
šťava z 2 citrónov
120 g rozpusteného masla
- Karamelizovaný citrón na ozdobu (voliteľné)
1 bio citrón
100 g krupicového cukru
200 ml vody
Postup
- Cesto
- Všetky suroviny na cesto zmiešame a ručne vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
- Po menších častiach cesto odoberáme a natenko vyvaľkáme. Vystelieme ním formičky na tartaletky a kraje jemne pritlačíme. Ak máte formičky na tartaletky s nepriľnavým povrchom, nemusíte ich potierať maslom. Koliečka môžete vykrajovať priamo formičkami alebo napr. pohárom s podobným priemerom.
- Dno poprepichujeme vidličkou a pečieme v trúbe vyhriatej na 170°C asi 12 minút dozlatova a necháme vychladnúť.
- Lemon curd (Citrónový krém)
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do riedkej peny. Maslo si roztopíme a necháme trochu vychladnúť.
- K vajciam postupne zašľaháme citrónovú šťavu a roztopené maslo.
- Zohrievame v miernom, sotva bublajúcom, vodnom kúpeli a stále miešame. Keď začne krém tuhnúť a stratí sa z povrchu pena, hneď odstavíme a necháme vychladnúť.
- Karamelizovaný citrón
- Citrón dobre umyjeme a nakrájame ho na tenučké plátky.
- Vodu s cukrom privedieme k varu, vložíme plátky citrónu a na strednom plameni varíme asi 10 minút. Keď sa cukrová voda zafarbí dozlata, odstavíme a plátky citróna naukladáme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
- Dokončenie tartaletiek
- Vychladnuté košíčky na tartaletky naplníme vychladeným citrónovým krémom.
- Môžeme dozdobiť plátkami karamelizovaného citróna a posypať sušenou levanduľou.