Fantastická Raffaello torta

Táto kokosová torta s mandľami je jedna z najlepších, aké som kedy jedla! A pokiaľ máte radi Raffaello guľôčky, určite si ju tiež obľúbite, pretože torta chutí úplne autenticky. Nadýchaný korpus, úžasný kokosový krém s kúskami oplátok a kokosová vrstva v strede…milovníci kokosu vás budú nosiť na rukách. 😉


Torta nie je vôbec náročná a pritom vypadá krásne elegantne, tak pokiaľ chcete prekvapiť a upiecť niekomu tortu, je to tá pravá. Ja som ju piekla už niekoľkokrát a vždy mala veľký úspech. Nedajte sa odradiť množstvom surovín, všetko bez problémov kúpite v supermarkete, mnohé máte určite aj doma. 🙂

Fantastická Raffaello torta

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Stredne náročná
Servings

12

servings
Prep time

2

hodín 
Cooking time

1

hodina 

20

minút

Fantastická torta, ktorá chutí úplne ako Raffaello! Dokonalý darček pre milovníkov mandlí a kokosu. Na oslave sa po nej len zapráši.

Suroviny

  • Korpus
  • 6 vajec izbovej teploty

  • 6 lyžíc polohrubej múky

  • 1/2 balíčku prášku do pečiva

  • 6 lyžíc krupicového cukru

  • Kokosový krém
  • 1 Salko

  • 125 g mascarpone

  • 10 g zmäknutého masla

  • 2 kokosové Delissy

  • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu

  • Kokosový korpus
  • 4 bielky

  • 1/2 hrnčeka krupicového cukru

  • 100 g strúhaného kokosu

  • 1/2 lyžice kukuričného škrobu

  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • Krém na potretie torty
  • 350 g mascarpone

  • 1 lyžica práškového cukru

  • 60 ml smotany na šľahanie

  • 14 g zmäknutého masla

  • Na dokončenie
  • ríbezľový džem

  • mandle plátky

  • strúhaný kokos

  • Raffaello gulôčky

Postup

  • Korpus
  • Trúbu si predhrejeme na 180°C.
  • Oddelíme bielka od žĺtkov a žĺtka vymiešame elektrickým mixérom dopenista. Zvlášť v miske vyšľaháme sneh z bielkov. Dôležité je, aby miska, v ktorej šľaháme, nebola mastná. Sneh z bielkov je vtedy tak akorát, keď nám po rýchlom prevrátení misky dole hlavou nevytečie a zostane v miske. 🙂
  • Zvlášť zmiešame múku s práškom do pečiva.
  • K žĺtkam zľahka vmiešame sneh z bielkov a nakoniec vareškou primiešame múku s práškom do pečiva. Našľahané svetlé cesto na tortu v bielej mise cukrárska stierka na mramorovom povrchu
  • Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie, vlejeme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre asi 30-40 minút. Že je korpus upečený zistíme tak, že do stredu zapichneme drevenú špajdľu a keď je po vytiahnutí suchá a nie je na nej cesto, korpus je hotový. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  • Kokosový krém
  • Salko a mascarpone vymiešame mixérom krátko a na nízkych otáčkach a vmiešame zmäknuté maslo.
  • Do krému primiešame rozdrvené Delissy a kokos a odložíme do chladničky. Svetlý krém z mascarpone s kúskami kokosových sušienok v antikorovej červená cukrárska stierka na mramorovom povrchu
  • Kokosový korpus
  • Trúbu predhrejeme na 170°C.
  • Z bielkov vyšľaháme polotuhý sneh, pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Primiešame kokos, kukuričný škrob zmiešaný s práškom do pečiva a nakoniec citrónovú šťavu.Našľahaný sneh z bielkov v bielej mise na mramorovom povrchu
  • Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie, vlejeme kokosové cesto a pečieme na 170°C asi 30-40 minút dozlatova.
  • Vytiahneme z trúby a necháme vychladnúť.
  • Krém na potretie torty
  • Mascarpone si vyšľaháme s cukrom na nízkych otáčkach. Zvlášť vyšľaháme vychladenú smotanu na šľahanie. Dávame pozor, aby sme ju neprešľahali, mala by byť hotová asi za 2 minúty. Ak sa vám bude zdať, že už je vyšľahaná, hneď vypnite mixér.
  • Smotanu zľahka vmiešame k mascarpone.
  • Nakoniec vmiešame maslo a krém odložíme do chladničky.
  • Dokončenie torty
  • Vychladnutý tortový korpus prerežeme na polovicu a obe časti potrieme tenkou vrstvou džemu.
  • Na spodný korpus natrieme 1/2 kokosového krému. Na krém položíme kokosový korpus, na ktorý natrieme druhú polovicu kokosového krému.Spodok tortového korpusu potreté kokosovým Raffaello krémom s kúskami kokosových sušienok prikrytý kokosovým korpusom na zlatej tortovej podložke otáčací cukrársky podnos na mramorovom povrchu v pozadí vrchný diel tortového korpusu potretý džemom antikorová misa a drevená doska na krájanie
  • Na kokosový krém položíme druhý korpus s džemom potretou stranou dolu.Zložená Raffaello torta so svetlým korpusom, Raffaello krémom s kúskami sušienok na zlatej tortovej podložke a bielom otáčaciom podnose na mramorovom povrchu v pozadí antikorová misa a menšie misky
  • Celú tortu zatrieme mascarpone krémom, boky obsypeme mandľovými plátkami, vrch kokosom a dozdobíme Raffaello guľôčkami.Raffaello torta s kokosom a plátkami mandlí navrchu Raffaello guľôčky na bielej tortovej podložke drevenom stole
  • Dáme aspoň na 5 hodín odležať do chladničky.

Poznámky

  • Receptom som sa inšpirovala na blogu Lady Marmelade, ktorý som si mierne upravila, aby bol ľahší a menej sladký. 🙂

Pridať komentár