Perfektné bryndzové tartaletky s opečenou slaninkou

Dnešný recept je odlišný od tých, ktoré už na blogu sú, tentokrát sa nejedná o dezert. Tartaletky z krehkého cesta plnené bryndzou a chrumkavou opečenou slaninkou boli však tak strašne dobré, že sa jednoducho musím podeliť o recept. 🙂


Náš slovenský poklad, bryndzu, buď milujete alebo neznášate. My patríme jednoznačne do prvej skupiny a pokiaľ ste tiež prepadli tradičnému slovenskému jedlu, bryndzovým haluškám, určite budete milovať aj tieto tartaletky. 


Tradičné krehké cesto (Pâte brisée) sa dá univerzálne použiť na akékoľvek tartaletky, kľudne aj slané. V ceste je cukru máličko a na chuti to vôbec nepoznať, len jemne dopĺňa slanú chuť bryndze.

Perfektné bryndzové tartaletky s opečenou slaninkou

Recept od Víkendová cukrárkaChod: PohostenieKuchyňa SlovenskáNáročnosť: Jednoduché
Servings

12

servings
Prep time

1

hodina 

30

minút
Cooking time

20

minút

Chcete pohostiť návštevu niečím slovenským? Skúste pripraviť tieto tartaletky s naším “bielym zlatom” a opečenou Oravskou slaninkou. Nebudete banovať. 😉

12 tartaletiek s priemerom 10 cm

Suroviny

  • 400 g vychladeného masla (nakrájaného na kocky)

  • 20 ml vychladeného octa

  • 100 g krupicového cukru

  • 170 g vychladenej vody

  • 665 g vychladenej hladkej múky

  • 1 lyžička soli

  • 250 g bryndze

  • kyslá smotana (podľa chuti, na zjemnenie bryndze)

  • Oravská slanina (nakrájaná na drobno)

Postup

  • Do cesta pridávame suroviny vychladené, čím zabránime, aby sa maslo topilo. Maslo si vytiahneme z chladničky 20 minút pred tým, než začneme pripravovať cesto.
  • Ocot, cukor a vodu dáme do misky a dobre premiešame. Necháme 10 minút postáť a znovu dobre premiešame, aby sa nám cukor rozpustil.
  • Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ a pridáme maslo nakrájané na kocky. Prstami votrieme maslo do múky, čím nám vznikne jemná drobenka.
  • Vlejeme cukrovú zmes a rukou uhnetieme nie úplne hladké cesto, stále tam vidíme kúsky masla. Rozdelíme ho na dve časti, z každej vytvarujeme placku s hrúbkou asi 2 cm, zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
  • Po dvoch hodinách vytiahneme cesto z chladničky a necháme ešte 20 minút povoliť pri izbovej teplote. Na pomúčenej doske si cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme koliečka. Ak máte formičky na tartaletky s nepriľnavým povrchom, nemusíte ich potierať maslom. Koliečka môžete vykrajovať priamo formičkami alebo napr. pohárom s podobným priemerom. Jedna formička na tartaletky vyplnené krehkým cestom vykrojeným z rozvaľkaného plátu krehkého cesta.
  • Cesto dobre vtlačíme do formičiek a zaťažíme fazuľami na pečenie. Pokiaľ fazule na pečenie nemáte, na cesto položte alobal, do ktorého vsypte suché fazule alebo ryžu. Štyri formy na tartaletky vyplnené krehkým cestom a kamennými fazuľami na pečenie na štvorcovom striebornom plechu na pečenie.
  • Pečieme v trúbe vyhriatej na 200°C asi 20-25 minút dozlatova a necháme vychladnúť.
  • Bryndzu zmiešame s trochou kyslej smotany, podľa chuti dosolíme a naplníme vychladnuté košíčky. Slaninku opečieme na panvici do chrumkava, posypeme ňou tartaletky a môžeme podávať. 5 tartaletiek s bryndzovou náplňou a opečenou oravskou slaninou nakrájanou nadrobno cherry rajčiny bazalka drevená doska na drevenom stole
Summary
recipe image
Recipe Name
Perfektné bryndzové tartaletky s opečenou slaninkou
Author Name
Published On