Výborné čokoládové crinkles

Moderné popraskané sušienky crinkles, som sa chystala upiecť už dávno. Tieto Vianoce sa konečne dostali na rad a sú tak super, že ich budem piecť pravidelne a nielen na Vianoce. 🙂


Jemne chrumkavé navrchu, mäkučké a hriešne čokoládové vnútri, jednoducho neodolateľné. Už rozumiem, prečo sú také populárne. 🙂

Je dôležité, aby ste použili čokoládu, ktorá má približne 50% kakaa. Inak vám hrozí, že crinkles nepopraskajú, alebo sa naopak rozlejú na placky.

Výborné čokoládové crinkles

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

50

porcí
Čas prípravy

40

minút
Doba pečenia

14

minút

Popraskané čokoládové sušienky navrchu chrumkavé, vnútri mäkučké, to sú moderné crinkles, ktoré si zamilujete.

Suroviny

  • 50 g masla

  • 200 g horkej čokolády s 50% kakaa

  • 120 g krupicového cukru

  • 2 vajcia

  • 1 vanilkový cukor

  • 300 g polohrubej múky

  • štipka soli

  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva

  • práškový cukor na obalenie

Postup

  • Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme schladnúť tak, aby na prste nepálila.
  • Vajcia s krupicovým a vanilkovým cukrom vyšľaháme do svetlej peny. NErezová misa a svetlá pena vyšľahaná z vajec a cukru
  • V zvlásť mise si zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva.
  • K vajciam pridáme vlažnú čokoládu, dobre premiešame a nakoniec primiešame aj múčnu zmes. Cesto dáme aspoň na hodinu do chladničky stuhnúť.
  • Rúru si predhrejeme na 180°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  • Z cesta tvarujeme guľôčky, ktoré ešte pred pečením obaľujeme v práškovom cukre a ukladáme ich na plech kúsok od seba. Plech vystlaný papierom na pečenie na ňom gulôčky z čokoládového cesta obalené v práškovom cukre
  • Pečieme 8-14 minút, závisí od rúry. Ja som piekla 14 minút. Crinkles musia mať navrchu takú pevnejšiu krustičku, ale na tlak sú mäkké. Po dopečení sa ešte spevnia, nebojte sa, že budú nedopečené. Správne crinkles sú vnútri mäkučké a vláčne. Keď sa hore urobí popraskaná krustička, sú upečené. Čokoládové crinkles obalené v práškovom cukre na drevenom gulatinovom podnose čierny podklad aj pozadie obsypané práškovým cukrom sitko s cukrom v pozadí svetlo modrá miska s práškovým cukrom červená kuchynská utierka s bielymi hviezdičkami kúsky horkej čokolády biela šálka s červeným štrikovaným svetríkom

Poznámky

  • Recept je z blogu Pradobroty. Páčilo sa mi, že tam nešlo iba kakao, ako u väčšiny receptov, ale veeľa čokolády. A tak to má byť. 😀

10 komentárov

  1. Sú úžasné…. Ja ich pečiem už tretí rok každé Vianoce…a ta chuť horkej čokolády je neopísateľná…👍👍❤️

  2. A znova Maťkin recept nezklamal. Dlho som hľadala co napiect aby to bolo nieco nové a podarilo sa. Ja som ale použila normálnu čokoládu a oba 100g ale účel to splnilo. Ďakujem 🥰

    1. Dobrý deň, crinkles vydržia mäkké aj do Vianoc, ale už nebudú tak dobré ako prvý týždeň, budú suchšie.

  3. Dobrý deň, chcem sa spýtať, mne to cesto zostalo strašne tuhé a to som ani nedala celých 300g múky ale možno len 270g pretože už sa mi natom šla zlomiť varecha. Je pravda, že som dala hladkú múku namiesto polohrubej lebo som nemala ale môže to spraviť taky rozdiel? Ďakujem. Inak veľmi pekná stránka 🙂

    1. Dobrý deň, ďakujem za pochvalu, veľmi ma teší, že sa Vám stránka páči. 🙂 A mrzí, že sa Vám cesto na crinkles nevydarilo, je to skutočne tou múkou. 🙁 Hladká múka na seba viaže oveľa viac vody a preto bolo cesto tak tuhé.

    1. Dobrý deň, bohužaľ áno. Keď človek použije “čokoládu na varenie”, ktorá obsahuje pridané rastlinné tuky, crinkles sa roztečú na placku, naopak pri použití viac ako 50% čokolády zase sušienky pri pečení málo povolia a nepopraskajú.

Pridať komentár