Slnko z lístkového cesta ako skvelé slané pohostenie

Toto efektné “slnko” z lístkového cesta nielen dobre vyzerá, ale aj výborne chutí. Je to ideálne pohostenie, keď k vám má prísť návšteva a vy chcete pripraviť niečo originálnejšie ako staré dobré chlebíčky. 🙂

Lístkové cesto môžete použiť na tisíc rôznych spôsobov a stačí trochu fantázie (či chvíľka na internete) a výsledný efekt bude vypadať skvele a prepracovane, pritom vám príprava nezaberie viac ako hodinu. 🙂

Toto je plnené rajčinovo-olivovou náplňou, ale kľudne si ju môžete upraviť podľa toho, čo máte radi. Túto vám ale môžem odporučiť, je vážne výborná. Ak k tomu pripravíte dip z fety, ktorý si budete naberať “slnečnými lúčmi” ako tyčinkami, máte za chvíľu perfektné pohostenie na stole.

Slnko z lístkového cesta ako skvelé slané pohostenie

Recept od Víkendová cukrárkaChod: PohostenieKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Servings

5

servings
Prep time

30

minút
Cooking time

40

minút

Slané slnko z lístkového cesta je originálne, rýchle a výborné pohostenie pre návštevu.

Suroviny

  • 2 balenia lístkového cesta

  • 1 vajce

  • sezam na posypanie (voliteľné)

  • Náplň
  • 1/2 pohára sušených rajčín v oleji

  • 1/3 šálky zelených olív

  • 1 lyžička sušeného oregána

  • 1 veľký strúčik cesnaku

  • 1 lyžica olivového oleja

  • soľ a mleté čierne korenie

  • Dip z fety
  • 170 g syra feta

  • 100 g krémového syra (Lučina, Philadelphia, Palouček…)

  • 1/3 šálky olivového oleja

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • soľ a mleté čierne korenie

Postup

  • Všetky suroviny na náplň zmixujeme v kuchynskom robote dohladka.Kuchynský robot zvrchu sušené rajčiny v oleji, olivy,cesnak a oregano pohár so sušenými rajčinami v oleji vrchnák od olivového oleja fľaša olivového oleja a polievková lyžica so zvyškom olivového oleja vrchnák na mixér na mramorovom povrchuKuchynský robot s rozmixovanou náplňou zo sušenýc rajčín, olív, cesnaku a olivového oleja vrchnák od mixéra na mramorovom povrchu
  • Trúbu predhrejeme na 180°C.
  • Obe lístkové cestá vyvaľkáme a vyrežeme z nich dva rovnako veľké kruhy. Jedno cesto dáme do chladničky odpočívať a druhé prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Cesto potrieme náplňou, len na okrajoch necháme asi 2 centimetre čisté a navlhčíme ich vodou.Kruhová forma na koláč vystlaná papierom na pečenie lístkové cesto na dne potreté rajčinovo-olivovou náplňou okolo odkrojky lístkového cesta
  • Prikryjeme druhým plátom cesta a okraje mierne popritláčame.
  • Do stredu položíme hore dnom pohár a dokola pohára krájame cesto, čím vytvoríme slnečné lúče. Najskôr ho nakrájame na štvrtiny, potom v každej štvrtine urobíme rez, čím vytvoríme 8 lúčov. Každý ešte prerežeme (16) a nakoniec ešte každý prekrojíme raz, čím dostaneme 32 slnečných lúčov.Kruhová forma na koláč vystlaná papierom na pečenie lístkové cesto plnené rajčinovo-olivovou náplňou v strede sklený pohár hore dnom nakrájané pásy cesta okolo pohára na mramorovom povrchu
  • Odstránime zo stredu pohár a každý lúč opatrne niekoľkokrát zatočíme. Všetky lúče točíme rovnakým smerom.Kruhová forma na koláč vystlaná papierom na pečenie lístkové cesto plnené rajčinovo-olivovou náplňou nakrájané pásy cesta okolo stredu do tvaru slnka niektoré zatočené do špirály na mramorovom povrchu
  • Celé potrieme vajíčkom rozmiešaným s jednou lyžičkou vody a môžeme posypať sezamom. Ja som sezam zabudla kúpiť, tak nabudúce. 🙂 Kruhová forma na koláč vystlaná papierom na pečenie lístkové cesto plnené rajčinovo-olivovou náplňou nakrájané pásy cesta okolo stredu do tvaru slnka zatočené do špirál na mramorovom povrchu
  • Pečieme dozlata asi 40 minút a po vytiahnutí necháme asi 10 minút vychladnúť.
  • Všetky suroviny na dip zmixujeme v kuchynskom robote dohladka.
  • Môžeme podávať. Hostia si budú odlamovať slnečné lúče a namáčať do dipu.Upečené slnko z lístkového cesta plnené rajčinovo-olivovou náplňou na drevenom stole modrá miska s dpom z fety a jarnou cibuľkou

Poznámky