Toto efektné “slnko” z lístkového cesta nielen dobre vyzerá, ale aj výborne chutí. Je to ideálne pohostenie, keď k vám má prísť návšteva a vy chcete pripraviť niečo originálnejšie ako staré dobré chlebíčky. 🙂
Lístkové cesto môžete použiť na tisíc rôznych spôsobov a stačí trochu fantázie (či chvíľka na internete) a výsledný efekt bude vypadať skvele a prepracovane, pritom vám príprava nezaberie viac ako hodinu. 🙂
Toto je plnené rajčinovo-olivovou náplňou, ale kľudne si ju môžete upraviť podľa toho, čo máte radi. Túto vám ale môžem odporučiť, je vážne výborná. Ak k tomu pripravíte dip z fety, ktorý si budete naberať “slnečnými lúčmi” ako tyčinkami, máte za chvíľu perfektné pohostenie na stole.
Slnko z lístkového cesta ako skvelé slané pohostenie
Chod: PohostenieKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché5
servings30
minút40
minútSlané slnko z lístkového cesta je originálne, rýchle a výborné pohostenie pre návštevu.
Suroviny
2 balenia lístkového cesta
1 vajce
sezam na posypanie (voliteľné)
- Náplň
1/2 pohára sušených rajčín v oleji
1/3 šálky zelených olív
1 lyžička sušeného oregána
1 veľký strúčik cesnaku
1 lyžica olivového oleja
soľ a mleté čierne korenie
- Dip z fety
170 g syra feta
100 g krémového syra (Lučina, Philadelphia, Palouček…)
1/3 šálky olivového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ a mleté čierne korenie
Postup
- Všetky suroviny na náplň zmixujeme v kuchynskom robote dohladka.
- Trúbu predhrejeme na 180°C.
- Obe lístkové cestá vyvaľkáme a vyrežeme z nich dva rovnako veľké kruhy. Jedno cesto dáme do chladničky odpočívať a druhé prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Cesto potrieme náplňou, len na okrajoch necháme asi 2 centimetre čisté a navlhčíme ich vodou.
- Prikryjeme druhým plátom cesta a okraje mierne popritláčame.
- Do stredu položíme hore dnom pohár a dokola pohára krájame cesto, čím vytvoríme slnečné lúče. Najskôr ho nakrájame na štvrtiny, potom v každej štvrtine urobíme rez, čím vytvoríme 8 lúčov. Každý ešte prerežeme (16) a nakoniec ešte každý prekrojíme raz, čím dostaneme 32 slnečných lúčov.
- Odstránime zo stredu pohár a každý lúč opatrne niekoľkokrát zatočíme. Všetky lúče točíme rovnakým smerom.
- Celé potrieme vajíčkom rozmiešaným s jednou lyžičkou vody a môžeme posypať sezamom. Ja som sezam zabudla kúpiť, tak nabudúce. 🙂
- Pečieme dozlata asi 40 minút a po vytiahnutí necháme asi 10 minút vychladnúť.
- Všetky suroviny na dip zmixujeme v kuchynskom robote dohladka.
- Môžeme podávať. Hostia si budú odlamovať slnečné lúče a namáčať do dipu.
Poznámky
- Receptom som sa inšpirovala na blogu The Smitten Kitchen .