Pagáčiky z cottage cheese

Každé Vianoce pečiem okrem sladkých koláčikov aj niečo slané, čo prekvapivo vždy zmizne ako prvé. Tento rok som skúsila tieto pagáčiky a sú super. 🙂

Vďaka cottage cheese a smotane sú ľahké a ani keď ich budete jesť po hrstiach, nebude vám z nich ťažko. 🙂 Recept je úplne jednoduchý a upečené sú hneď, tak ak ešte nemáte nič slané na vyváženie sladkých koláčikov, je to ideálny recept. A ak nie už na Vianoce, na Silvestra sa hodia ešte viac. 😉

Pagáčiky z cottage cheese

Autor: Víkendová cukrárkaChod: PohostenieKuchyňa: Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

40

Čas prípravy

40

minút
Doba pečenia

20

minút

Ľahučké pagáčiky, ktoré máte za chvíľu hotové sú nadýchané a dlho vydržia.

Suroviny

  • 200 g cottage cheese

  • 230 g hladkej špaldovej múky

  • 1/2 prášku do pečiva

  • 100 g kyslej smotany

  • 1 lyžička soli

  • 5 lyžíc oleja

  • vajce na potretie

  • sezam na posypanie

Postup

  • Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme cottage cheese, smotanu, soľ a olej. Vypracujeme cesto, ktoré dáme zabalené v potravinovej fólii aspoň na 30 minút do chladničky odpočinúť.Vymiesené cesto z cottage cheese na potravinovej fólii na mramorovom povrchu
  • Trúbu si predhrejeme na 160°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  • Na dobre pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Vykrajujeme ľubovoľné tvary, ktoré ukladáme na plech. Mne vyšlo z uvedeného množstva asi 40 malých pagáčikov.
  • Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom alebo rascou.Pagáčiky potreté vajíčkom a posypané sezamom na plechu s papierom na pečenie
  • Pečieme najskôr 10 minút na 160°C a potom zvýšime teplotu na 180°C a upečieme doružova.Pagáčiky posypané sezamom a rascou na bielom tanieriku na drevenom stole v pozadí vianočný stromček
  • Uchovávame vo vzduchotesnej dóze v chladničke.

Poznámky