Nadýchaný citrónový koláč s jogurtom a orechami

Tento koláč je môj najnovší objav, rýchly a perfektný! Posledné mesiace sa stále niekde presúvame, buď sme u babičky na Slovensku, alebo v Česku pracujeme na rekonštrukcii domu. Na pečenie náročných cukrárskych diel nie je priestor, o to viac mám radosť z dezertov, ktoré mám do hodinky hotové, prežijú cestu, dajú sa jesť rukami a ideálne, ak od nich nie je celá autosedačka od čokolády. 😀 Tento koláč to všetko spĺňa na jedničku.


Nadýchané cesto s jemnou citrónovou chuťou, svieža jogurtová náplň a chrumkavá sladká drobenka, tento koláč je naozaj pecka! Aj keď nemáte citrónové dezerty zrovna v láske, skúste dať tomuto koláču šancu. Zaslúži si ju. 😉

Nadýchaný citrónový koláč s jogurtom a orechami

Recept od Víkendová cukrárkaChod: KoláčeKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

10

porcí
Čas prípravy

30

minút
Doba pečenia

40

minút

Úplne jednoduchá príprava a perfektný výsledok! Tento koláč si zamilujete, aj keď citrónové dezerty zrovna nemusíte.

Suroviny

  • Cesto
  • 1 vajce

  • 100 g krupicového cukru

  • štipka soli

  • 90 g hustého bieleho jogurtu

  • 90 g oleja

  • 200 g hladkej múky

  • 1 lyžička kypriaceho prášku

  • 1/2 lyžičky jedlej sódy

  • kôra z 1 citróna

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • Náplň
  • 300 g gréckeho jogurtu

  • 60 g krupicového cukru

  • 2 vajcia

  • 3 lyžice citrónovej šťavy

  • Drobenka
  • 60 g studeného masla

  • 50 g krupicového cukru

  • 60 g hladkej múky

  • 50 g nasekaných orechov

Postup

  • Cesto
  • Dno formy na koláč (20×30 cm) vystelieme papierom na pečenie a boky dobre vymažeme maslom. Rúru predhrejeme na 175°C.
  • Vajíčko zľahka prešľaháme metličkou s cukrom a štipkou soli. Pridáme biely jogurt a olej a všetko zase metličkou premiešame.
  • V zvlášť miske zmiešame múku s kypriacim práškom, jedlou sódou a citrónovou kôrou. Všetko vsypeme k vaječnej zmesi a vymiešame cesto. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a cesto vylejeme do formy.
  • Náplň
  • Jogurt, cukor, vajcia a citrónovú šťavu dobre metličkou premiešame a nalejeme na cesto.
  • Drobenka
  • Prstami vypracujeme zo studeného masla, cukru a múky drobenku. Nakoniec vmiešame nasekané orechy a drobenkou posypeme koláč.
  • Pečieme 35-40 minút dozlatova. Pred krájaním necháme koláč úplne vychladnúť vo forme.Šesť kúskov koláča posypaného orechovou drobenkou na bielom tanieri na drevenom stole v pozadí biela károvaná utierka a keramické vázy

Poznámky