Mrkvové rožteky s lekvárovou náplňou


Notice: Undefined index: src in /data/web/virtuals/196464/virtual/www/domains/vikendovacukrarka.sk/wp-content/plugins/recipe-card-blocks-by-wpzoom/src/classes/class-wpzoom-structured-data-helpers.php on line 155

Cez víkend sme sa s holkami vybrali na návštevu kamarátky do Innsbrucku a tak som stála pred neľahkou úlohou. Chcela som upiecť niečo, čo vydrží 8 hodinovú cestu v kufri počas horúceho letného dňa. Zároveň to bude aj za 2 dni chutiť ako čerstvo upečené a v ideálnom prípade to nebude moc sladké, aby sa celému zájazdu podarilo udržať postavu do plaviek. 😀


Nielenže som také niečo našla, dokonca to má bonus navyše v podobe mrkvy, ktorá sa v lete zíde pri opaľovaní. 🙂 Tým zázrakom sú tieto mrkvové rožteky z môjho obľúbeného blogu Děvče u plotny. Sú výborné ešte teplé z trúby, ale zostávajú krásne mäkučké aj na tretí deň po upečení. Do cesta nejde žiadny cukor, ale rožteky sú tak akorát sladké vďaka lekváru.

Mrkvové rožteky s lekvárovou náplňou

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Servings

48

servings
Prep time

1

hodina 

30

minút
Cooking time

15

minút

Tradičné mrkvánky plnené lekvárom sú zdravé a fantastické. Podľa tohto receptu sa vám určite podaria a vydržia mäkké niekoľko dní.

Suroviny

  • 180 g jemne nastrúhanej mrkvy

  • 150 g zmäknutého masla

  • 300 g hladkej múky

  • nastrúhaná kôra z 1/2 biocitrónu

  • 2 lyžice bieleho jogurtu

  • 150 g lekváru

  • 1 vajce na potretie

  • práškový cukor na posypanie

Postup

  • Očistenú mrkvu si nastrúhame najemno. K mrkve pridáme zmäknuté maslo, múku (ak mrkva pustí moc vody, pridáme trochu viac múky), citrónovú kôru a biely jogurt a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Vymiesené mrkvové cesto v guličke na mramorovom bielom povrchu
  • Trúbu predhrejeme na 200°C.
  • Z cesta postupne po štvrtinách odoberáme. Na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme prvú časť cesta na hrúbku 2 mm. Z cesta vykrajujeme trojuholníky (z každej časti vyjde asi 12 trojuholníkov) a na každý dáme trochu lekváru. Rozvaľkané mrkvové cesto odrezaný trojuholník kôpka slivkového lekváru
  • Stočíme do rožteku a kraje trochu pritlačíme, aby náplň nevytiekla. Rozvaľkané mrkvové cesto odrezaný trojuholník kôpka slivkového lekváru mierne zakrytá zrolovaným cestom
  • Vajce si vidličkou rozšľaháme s 2 lyžicami horúcej vody a pred pečením rožteky potrieme. Pečieme asi 15-20 minút dozlatova.
  • Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom. Biely tanier s modrým vzorovaným okrajom mrkvové rožteky posypané práškovým cukrom jeden rožtek rozpolený lekvárová nápň pohár s lekvárom a lyžičkou omotaný ľudovou stužkou drevený podklad modrý obrúsok s bielymi podkami a žltým okrajom
Summary
recipe image
Recipe Name
Mrkvové rožteky s lekvárovou náplňou
Author Name
Published On