Dánsky čučoriedkový cheesecake

Cheesecake sa na blogu neobjavuje prvý krát, je ich tu vlastne už šesť. 😀 Keď ja vždy objavím nejaký nový, ktorý chcem skúsiť a vždy je to taká dobrota, že sa nedokážem nepodeliť o recept. 🙂

Tento dánsky čučoriedkový cheesecake (Blabaer Ostekage) je mojím najnovším favoritom a bude veľmi náročné ho prekonať. V sušienkovom korpuse je rozmixovaná aj troška horkej čokolády, ktorý je vďaka tomu ešte lepší než klasický sušienkový korpus, krémová vrstva z lesných čučoriedok a cream cheese sa rozplýva na jazyku a korunku tomu nasadí svieža vrstva z kyslej smotany navrchu. Je jednoducho dokonalý a ja som ho robila v poslednej dobe až trikrát, pretože som chcela, aby ho ochutnala rodina, kolegovia a raz len tak pre nás domov. Je to jednoducho závislosť. 🙂

Dánsky čučoriedkový cheesecake

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa DánskaNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

10

Čas prípravy

1

hodina 

30

minút
Doba pečenia

50

minút

Čučoriedkový cheesecake (Blabaer Ostekage) zložený z chrumkavého sušienkového korpusu, krémovej čučoriedkovej vrstvy a sviežej kyslej smotany navrchu je dokonalou kombináciou chutí.

Suroviny

  • Cheesecake
  • 153 g Digestives sušienok (alebo obľúbených maslových sušienok)

  • 45 g horkej čokolády

  • 63 g rozpusteného masla

  • 200 g lesných čučoriedok (kľudne aj mrazené)

  • 360 g krémového syra (napr. Philadelphia, Lučina, Palouček…)

  • 180 g kyslej smotany (alebo Créme fraiche)

  • 90 g krupicového cukru

  • necelé 2 lyžice kukuričného škrobu

  • Smotanová vrstva
  • 270 g kyslej smotany

  • 225 g krupicového cukru

  • 2,5 plátkov želatíny

Postup

  • Cheesecake
  • Trúbu predhrejeme na 175°C.
  • Tortovú formu s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie.
  • Sušienky rozmixujeme s čokoládou a zmiešame s rozpusteným maslom. Sušienkovú zmes natlačíme na dno tortovej formy a dáme na 10 minút do trúby.
  • Čučoriedky necháme rozmraziť a rozmixujeme.
  • Krémový syr ručne zmiešame s kyslou smotanou a cukrom. Dobre vmiešame rozmixované čučoriedky a kukuričný škrob.
  • Vylejeme na predpečený korpus a dáme do trúby asi na 40 minút. Správne upečený cheesecake má pevné okraje, no stred je ešte trochu roztrasený (ako želatína). Nebojte sa, keď vychladne, bude pevne držať.
  • Upečený cheesecake necháme ešte 15 minút v trúbe pri pootvorených dvierkach pomaly chladnúť. Po vytiahnutí ho necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
  • Smotanová vrstva
  • Plátky želatíny namočíme na 10 minút do studenej vody.
  • Za stáleho miešania na miernom plameni zohrejeme kyslú smotanu s cukrom. Smotana by nemala vrieť, keď sa cukor rozpustí, odstavíme. Nabobtnanú želatínu v rukách dobre vyžmýkame a rozmiešame ju v teplej smotane.
  • Smotanu nalejeme na vychladnutý cheesecake a dáme na pár hodín do chladničky. Môžeme dozdobiť napr. čerstvými čučoriedkami, ja som vrch posypala jedlými flitrami.

Poznámky

  • Recept mám uložený už veľmi dlho a pochádza z blogu Cherries On Top, ktorý už bohužiaľ neexistuje. Ešte že som si stihla recept uložiť. 🙂