Masarykove sušienky s vlašskými orechmi

Nenechajte sa zmiasť vzhľadom, tieto sušienky vypadajú nenápadne, ale chutia výborne. 🙂 Krehké kakaové cesto a chrumkavé orechy sú perfektná kombinácia. Sušienky sú vláčne a úplne sa rozplývajú na jazyku.

Recept je veľmi jednoduchý, zvládne ich upiecť aj ten, kto nemá s pečením skúsenosti, nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie, ani suroviny. V jednoduchosti je krása, vedel to aj Masaryk a tieto sušienky boli vraj jeho obľúbené. 🙂

Masarykove sušienky s vlašskými orechmi

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Česká, SlovenskáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

30

porcí
Čas prípravy

30

minút
Doba pečenia

20

minút

Vláčne sušienky z krehkého kakaového cesta a chrumkavých orechov sa úplne rozplývajú na jazyku. Jednoduché a výborné.

Suroviny

  • 180 g vlašských orechov

  • 300 g hladkej múky

  • 200 g masla

  • 100 g krupicového cukru

  • 1 lyžica kakaa

  • 1 žĺtok

  • práškový cukor na obalenie

Postup

  • Orechy namočíme na 2 hodiny do studenej vody, vodu zlejeme a orechy nahrubo nasekáme.
  • Pridáme všetky ostatné suroviny (okrem práškového cukru) a ručne vypracujeme cesto. Vytvarujeme z neho 2 valčeky s priemerom asi 4 cm, zabalíme ich do alobalu alebo fólie a dáme na noc do chladničky stuhnúť.
  • Rúru si predhrejeme na 170°C.
  • Z cesta krájame kolečká hrubé asi 1 cm a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Pečieme asi 20-25 minút, správne upečené sušienky sú na okrajoch tuhé ale nie tvrdé.
  • Ešte horúce ich obaľujeme v práškovom cukre. Môžte obaliť celé sušienky, alebo ako ja, iba okraje, ako sa vám páči a chutí. 🙂Hnedé kolieska sušienok s kakaom a vlašskými orechmi dokola obsypané cukrom na striebornom podnose v tvare obdĺžnika biely obrus so zelenými vzormi vtákov a listov a červených bobúľ v pozadí záclona a starý gramofón