Výborné maslové makovky

Tak na takéto raňajky by som si vedela zvyknúť. Zvyčajne počas týždňa nemám moc čas vypekať domáce pečivo, cez víkend sa ale snažím, aby sme mali raňajky slávnostnejšie, celý víkend sa potom cítim trochu ako na dovolenke a tieto domáce makovky presne splnili účel. 🙂

Makovky z pekárne som mala vždy rada, ale keď som vyskúšala upiecť tieto domáce, už ich asi budem musieť piecť navždy len doma. 😀 Sú tak strašne dobré, mäkučké a tá vôňa, ktorá sa šíri z kuchyne pri pečení, je úžasná!

Výborné maslové makovky

Recept od Víkendová cukrárkaChod: RaňajkyKuchyňa Slovenská/ČeskáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

4

porcí
Čas prípravy

30

minút
Doba pečenia

40

minút

Domáce mäkučké maslom voňajúce makovky sú lepšie ako z pekárne. Víkendové raňajky si zaslúžia niečo slávnostnejšie. 🙂

Suroviny

  • Kvások
  • 50 g vody (aj vodu uvádzam v gramoch pre presnosť)

  • 10 g čerstvého droždia

  • 1/2 lyžičky sladenky alebo medu

  • 65 g hladkej múky

  • Cesto
  • 50 g vody

  • 50 g krupicového cukru

  • štipka soli

  • malé rozšľahané vajce

  • 180 g hladkej múky

  • 50 g zmäknutého masla

  • Dokončenie
  • rozšľahané vajce na potretie

  • celý mak na posypanie

Postup

  • Kvások
  • Vodu, droždie, sladenku/med a múku dobre prešľaháme a necháme v teple hodinu vykysnúť. Vykysnutý kvások na maslové makovky v antikorovej mise na mramorovom povrchu
  • Cesto
  • Ku kvásku pridáme všetky ostatné suroviny a vymiesime cesto. Misu zakryjeme kuchynskou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 60-90 minút. Asi v polovici kysnutia cesto premiesime. Vykysnuté cesto na domáce makovky v bielej mise na mramorovom povrchu
  • Vykysnuté cesto prepracujeme, vytvarujeme do bochníka a necháme asi 10 minút odpočinúť.
  • Trúbu si predhrejeme na 200°C.
  • Na dobre pomúčenej doske cesto vyvaľkáme do kruhu a rokrojíme na 6 trojuholníkov.Cesto na makovky rozvaľkané do kruhu a rozkrojené na šesť trojuholníkov na drevenej doske
  • Každý trojuholník stočíme do rožteku.Trojuholník vyvaľkaného cesta na makovky na drevenej doske
  • Konce mierne zahneme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (ďalej od seba, pri pečení ešte narastú). Necháme ešte asi 20 minút dokysnúť. Maslová makovka pred pečením na plechu vyloženom papierom na pečenie
  • Makovky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom. Maslová makovka pred pečením potretá vajíčkom a posypaná makom na plechu vyloženom papierom na pečenie
  • Pečieme na 200°C asi 15-20 minút. Šesť upečených makoviek posypaných makom na antikorovej mriežke na mramorovom povrchu
  • Upečené makovky sú skvelé len tak samotné s mliekom, kakaom, či potreté maslom a džemom, Nutellou… 😉 Maslová makovka na bielom tanieriku s kvetinkami jedna rozpolená makovka potretá maslom a jahodovým džemom modrý bodkovaný hrnček s mliekom kvetinová kuchnyská utierka na drevenom stole

Poznámky

Pridať komentár