Tak na takéto raňajky by som si vedela zvyknúť. Zvyčajne počas týždňa nemám moc čas vypekať domáce pečivo, cez víkend sa ale snažím, aby sme mali raňajky slávnostnejšie, celý víkend sa potom cítim trochu ako na dovolenke a tieto domáce makovky presne splnili účel. 🙂
Makovky z pekárne som mala vždy rada, ale keď som vyskúšala upiecť tieto domáce, už ich asi budem musieť piecť navždy len doma. 😀 Sú tak strašne dobré, mäkučké a tá vôňa, ktorá sa šíri z kuchyne pri pečení, je úžasná!
Výborné maslové makovky
Chod: RaňajkyKuchyňa Slovenská/ČeskáNáročnosť: Jednoduché4
porcí30
minút40
minútDomáce mäkučké maslom voňajúce makovky sú lepšie ako z pekárne. Víkendové raňajky si zaslúžia niečo slávnostnejšie. 🙂
Suroviny
- Kvások
50 g vody (aj vodu uvádzam v gramoch pre presnosť)
10 g čerstvého droždia
1/2 lyžičky sladenky alebo medu
65 g hladkej múky
- Cesto
50 g vody
50 g krupicového cukru
štipka soli
malé rozšľahané vajce
180 g hladkej múky
50 g zmäknutého masla
- Dokončenie
rozšľahané vajce na potretie
celý mak na posypanie
Postup
- Kvások
- Vodu, droždie, sladenku/med a múku dobre prešľaháme a necháme v teple hodinu vykysnúť.
- Cesto
- Ku kvásku pridáme všetky ostatné suroviny a vymiesime cesto. Misu zakryjeme kuchynskou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 60-90 minút. Asi v polovici kysnutia cesto premiesime.
- Vykysnuté cesto prepracujeme, vytvarujeme do bochníka a necháme asi 10 minút odpočinúť.
- Trúbu si predhrejeme na 200°C.
- Na dobre pomúčenej doske cesto vyvaľkáme do kruhu a rokrojíme na 6 trojuholníkov.
- Každý trojuholník stočíme do rožteku.
- Konce mierne zahneme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (ďalej od seba, pri pečení ešte narastú). Necháme ešte asi 20 minút dokysnúť.
- Makovky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom.
- Pečieme na 200°C asi 15-20 minút.
- Upečené makovky sú skvelé len tak samotné s mliekom, kakaom, či potreté maslom a džemom, Nutellou… 😉
Poznámky
- Recept mám z mojej obľúbenej knihy Ruce v mouce.