Pečené špaldové buchtičky

Veľmi rada skúšam nové recepty, všetky tie moderné cheesecake-ky, panna cotty, francúzske tarty, banánové chlebíky… Niekedy mám ale chuť upiecť niečo fakt tradičné, bábovku, perník či buchty. Tieto mini buchtičky sú skvelé v tom, že sú to také jednohubky, môžete spraviť viac druhov s rôznymi náplňami, nie sú presladené a so šálkou kávy či kakaa chutia dokonale. 🙂

Polovicu hladkej múky som nahradila celozrnnou špaldovou, čo im na chuti vôbec neubralo, skôr naopak a k tomu dostali trošku “zdravší” podtón. 😉

Z uvedeného množstva vám vyjde asi 50 minibuchtičiek, nebojte sa, že ich bude moc, sú skutočne maličké.

Pečené špaldové buchtičky

Recept od Víkendová cukrárkaChod: Raňajky/DezertKuchyňa Česká/SlovenskáNáročnosť: Jednoduché
Počet porcií

50

Čas prípravy

3

hodín 
Doba pečenia

30

minút

Kysnuté špaldové buchtičky môžete naplniť lekvárom, džemom či tvarohom. Sú mäkučké, nie presladené a ich vôňa vás prenesie do detstva.

Suroviny

  • 250 g celozrnnej špaldovej múky

  • 250 g hladkej múky

  • 30 g čerstvého droždia

  • 40 g krupicového cukru

  • 240 ml vlažného mlieka

  • 1 vanilkový cukor

  • štipka soli

  • 2 žĺtky

  • kôra z jedného citróna

  • 120 g rozpusteného masla

  • ľubovoľná náplň (lekvár, tvaroh, džem, Nutella…)

Postup

  • Vo veľkej mise zmiešame múky s cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. V strede urobíme jamku a vlejeme vlažné mlieko. Do mlieka rozmrvíme droždie a necháme 10 minút odstáť.Biela misa s múkou v strede jamka s mliekom a droždím
  • Pridáme žĺtky, maslo a najemno nastrúhanú citrónovú kôru a vymiesime hladké cesto. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na hodinu na teplé miesto kysnúť. Po hodine premiesime, zakryjeme a dáme ešte na hodinu kysnúť.
  • Vykysnuté cesto vyvaľkáme a nakrájame naš štvorce asi 6 x 6 cm. Dostredu každého dáme náplň a dobre zabalíme. Každú buchtičku potrieme zo všetkých strán rozpusteným maslom.Vykysnuté a vyvaľkané cesto nakrájané na štvorce v strede každého štvorca lekvár zabalené buchtičky na drevenej doske
  • Trúbu predhrejeme na 180°C. Pekáč alebo vyšší plech vymastíme maslom a ukladáme buchtičky vedľa seba a necháme ešte 20 minút na plechu dokysnúť. Zabalené špaldové buchtičky plnené džemom a lekvárom na plechu potreté maslom
  • Pečieme na 180°C asi 30 minút. Necháme trošku vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Upečené buchtičky plnené džemom posypané práškovým cukorm na čiernom povrchu pohár s džemom omotaný stužkou lyžička v pohári
  • Sú to také jednohubky, urobte si k nim šálku kakaa a vráťte sa na chvíľu do detstva. Dobrú chuť! 🙂 Upečené buchtičky plnené džemom posypané práškovým cukorm na čiernom povrchu pohár s džemom omotaný stužkou lyžička v pohári jedna buchtička v ruke v popredí