Veľmi rada skúšam nové recepty, všetky tie moderné cheesecake-ky, panna cotty, francúzske tarty, banánové chlebíky… Niekedy mám ale chuť upiecť niečo fakt tradičné, bábovku, perník či buchty. Tieto mini buchtičky sú skvelé v tom, že sú to také jednohubky, môžete spraviť viac druhov s rôznymi náplňami, nie sú presladené a so šálkou kávy či kakaa chutia dokonale. 🙂
Polovicu hladkej múky som nahradila celozrnnou špaldovou, čo im na chuti vôbec neubralo, skôr naopak a k tomu dostali trošku “zdravší” podtón. 😉
Z uvedeného množstva vám vyjde asi 50 minibuchtičiek, nebojte sa, že ich bude moc, sú skutočne maličké.
Pečené špaldové buchtičky
Chod: Raňajky/DezertKuchyňa Česká/SlovenskáNáročnosť: Jednoduché4
porcí30
minút40
minútKysnuté špaldové buchtičky môžete naplniť lekvárom, džemom či tvarohom. Sú mäkučké, nie presladené a ich vôňa vás prenesie do detstva.
Suroviny
250 g celozrnnej špaldovej múky
250 g hladkej múky
30 g čerstvého droždia
40 g krupicového cukru
240 ml vlažného mlieka
1 vanilkový cukor
štipka soli
2 žĺtky
kôra z jedného citróna
120 g rozpusteného masla
ľubovoľná náplň (lekvár, tvaroh, džem, Nutella…)
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame múky s cukrom, vanilkovým cukrom a soľou. V strede urobíme jamku a vlejeme vlažné mlieko. Do mlieka rozmrvíme droždie a necháme 10 minút odstáť.
- Pridáme žĺtky, maslo a najemno nastrúhanú citrónovú kôru a vymiesime hladké cesto. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme na hodinu na teplé miesto kysnúť. Po hodine premiesime, zakryjeme a dáme ešte na hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme a nakrájame naš štvorce asi 6 x 6 cm. Dostredu každého dáme náplň a dobre zabalíme. Každú buchtičku potrieme zo všetkých strán rozpusteným maslom.
- Trúbu predhrejeme na 180°C. Pekáč alebo vyšší plech vymastíme maslom a ukladáme buchtičky vedľa seba a necháme ešte 20 minút na plechu dokysnúť.
- Pečieme na 180°C asi 30 minút. Necháme trošku vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať.
- Sú to také jednohubky, urobte si k nim šálku kakaa a vráťte sa na chvíľu do detstva. Dobrú chuť! 🙂