Na tento koláč som narazila, keď som si po nedeľných raňajkách listovala v kuchárskej knihe a hľadala dezert, ktorý nebudem piecť pol dňa a na ktorý mám všetky suroviny doma. 😀 A tento koláč nielen, že to dokonale splnil, ale ma dokonca veľmi prekvapil výbornou chuťou. Spojenie krehkého cesta, sladkých sliviek, krémovej náplne a chrumkavých mandlí je taak dobré. 🙂
Jednoduchý koláč s mandľami a sušenými slivkami
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduchý10
porcí25
minút50
minútVýborný koláč z krehkého cesta s maslovou náplňou a sušenými slivkami posypaný plátkami mandlí.
Suroviny
- Cesto
80 g zmäknutého masla
50 g práškového cukru
2 vajcia (1 do cesta a 1 na potretie)
170 g hladkej múky
- Náplň
100 g masla
4 vajcia
170 g trstinového cukru
30 odkôstkovaných sušených sliviek
100 g mandľových lupienkov
- Podávanie (voliteľné)
šľahačka či kyslá smotana
Postup
- Cesto
- Maslo, cukor, 1 vajce a múku ručne spracujeme na hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme aspoň na 30 minút do chladničky.
- Na dobre pomúčenej doske cesto vyvaľkáme a pomocou valčeka ho prenesieme do formy na koláč s priemerom 23 cm. Cesto dobre vtlačíme na dno aj boky formy. Prečnievajúce cesto orežeme.
- Na dno položíme kruh z papiera na pečenie a nasypeme naň suché fazule alebo fazule na pečenie. Celú formu dáme na 45 minút do mrazáku.
- Rúru predhrejeme na 190°C. Vložíme do nej zmrznutú formu aj s fazuľami a pečieme 15 minút. Potom odstránime fazule a papier, cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme ešte 5-7 minút dozlatova.
- Náplň
- Maslo roztopíme a necháme ho chvíľku schladnúť.
- V mise vyšľaháme vajcia s trstinovým cukrom a za stáleho šľahania vlejeme maslo.
- Predpečený korpus posypeme polovicou mandľových lupienkov, na mandle naukladáme sušené slivky a zalejeme ich pripravenou náplňou.
- Vrch posypeme zvyšnými mandľovými lupienkami a dáme piecť ešte asi na 30 minút, kým náplň spevnie. Môžme podávať s kopčekom šľahačky či kyslej smotany.
Poznámky
- Recept mám z knihy Koláče z Edice Apetit.