Na tento koláč som narazila, keď som si po nedeľných raňajkách listovala v kuchárskej knihe a hľadala dezert, ktorý nebudem piecť pol dňa a na ktorý mám všetky suroviny doma. 😀 A tento koláč nielen, že to dokonale splnil, ale ma dokonca veľmi prekvapil výbornou chuťou. Spojenie krehkého cesta, sladkých sliviek, krémovej náplne a chrumkavých mandlí je taak dobré. 🙂
Jednoduchý koláč s mandľami a sušenými slivkami
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduchý10
porcí25
minút50
minútVýborný koláč z krehkého cesta s maslovou náplňou a sušenými slivkami posypaný plátkami mandlí.
Suroviny
- Cesto
80 g zmäknutého masla
50 g práškového cukru
2 vajcia (1 do cesta a 1 na potretie)
170 g hladkej múky
- Náplň
100 g masla
4 vajcia
170 g trstinového cukru
30 odkôstkovaných sušených sliviek
100 g mandľových lupienkov
- Podávanie (voliteľné)
šľahačka či kyslá smotana
Postup
- Cesto
- Maslo, cukor, 1 vajce a múku ručne spracujeme na hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme aspoň na 30 minút do chladničky.
- Na dobre pomúčenej doske cesto vyvaľkáme a pomocou valčeka ho prenesieme do formy na koláč s priemerom 23 cm. Cesto dobre vtlačíme na dno aj boky formy. Prečnievajúce cesto orežeme.
- Na dno položíme kruh z papiera na pečenie a nasypeme naň suché fazule alebo fazule na pečenie. Celú formu dáme na 45 minút do mrazáku.
- Rúru predhrejeme na 190°C. Vložíme do nej zmrznutú formu aj s fazuľami a pečieme 15 minút. Potom odstránime fazule a papier, cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme ešte 5-7 minút dozlatova.
- Náplň
- Maslo roztopíme a necháme ho chvíľku schladnúť.
- V mise vyšľaháme vajcia s trstinovým cukrom a za stáleho šľahania vlejeme maslo.
- Predpečený korpus posypeme polovicou mandľových lupienkov, na mandle naukladáme sušené slivky a zalejeme ich pripravenou náplňou.
- Vrch posypeme zvyšnými mandľovými lupienkami a dáme piecť ešte asi na 30 minút, kým náplň spevnie. Môžme podávať s kopčekom šľahačky či kyslej smotany.
Poznámky
- Recept mám z knihy Koláče z Edice Apetit.
Dobrý deň, prosím Vás aké fazule to sú v recepte, keď v surovinách nie sú?
Dobrý deň, môžte použiť buď akékoľvek suché fazule alebo keramické fazule určené priamo na pečenie (napr. tieto). V surovinách som ich neuviedla, pretože to nie je surovina, ktorá ide do koláča, je to skôr pomôcka (ako plech či forma na koláč), ktorá sa používa, aby sa cesto pripečení nenafúklo, ale zostalo pekne rovné. 🙂