Jednoduchý koláč s mandľami a sušenými slivkami

Na tento koláč som narazila, keď som si po nedeľných raňajkách listovala v kuchárskej knihe a hľadala dezert, ktorý nebudem piecť pol dňa a na ktorý mám všetky suroviny doma. 😀 A tento koláč nielen, že to dokonale splnil, ale ma dokonca veľmi prekvapil výbornou chuťou. Spojenie krehkého cesta, sladkých sliviek, krémovej náplne a chrumkavých mandlí je taak dobré. 🙂

Jednoduchý koláč s mandľami a sušenými slivkami

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduchý
Počet porcí

10

porcí
Čas prípravy

25

minút
Doba pečenia

50

minút

Výborný koláč z krehkého cesta s maslovou náplňou a sušenými slivkami posypaný plátkami mandlí.

Suroviny

  • Cesto
  • 80 g zmäknutého masla

  • 50 g práškového cukru

  • 2 vajcia (1 do cesta a 1 na potretie)

  • 170 g hladkej múky

  • Náplň
  • 100 g masla

  • 4 vajcia

  • 170 g trstinového cukru

  • 30 odkôstkovaných sušených sliviek

  • 100 g mandľových lupienkov

  • Podávanie (voliteľné)
  • šľahačka či kyslá smotana

Postup

  • Cesto
  • Maslo, cukor, 1 vajce a múku ručne spracujeme na hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme aspoň na 30 minút do chladničky.
  • Na dobre pomúčenej doske cesto vyvaľkáme a pomocou valčeka ho prenesieme do formy na koláč s priemerom 23 cm. Cesto dobre vtlačíme na dno aj boky formy. Prečnievajúce cesto orežeme.
  • Na dno položíme kruh z papiera na pečenie a nasypeme naň suché fazule alebo fazule na pečenie. Celú formu dáme na 45 minút do mrazáku.
  • Rúru predhrejeme na 190°C. Vložíme do nej zmrznutú formu aj s fazuľami a pečieme 15 minút. Potom odstránime fazule a papier, cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme ešte 5-7 minút dozlatova.
  • Náplň
  • Maslo roztopíme a necháme ho chvíľku schladnúť.
  • V mise vyšľaháme vajcia s trstinovým cukrom a za stáleho šľahania vlejeme maslo.
  • Predpečený korpus posypeme polovicou mandľových lupienkov, na mandle naukladáme sušené slivky a zalejeme ich pripravenou náplňou.
  • Vrch posypeme zvyšnými mandľovými lupienkami a dáme piecť ešte asi na 30 minút, kým náplň spevnie. Môžme podávať s kopčekom šľahačky či kyslej smotany.Päť kúskov koláča z krehkého cesta sušených sliviek a plátkov mandlí na bielom kvetinovom podnose s dreveným okrajom biely podklad

Poznámky

Pridať komentár