Bezlepkový mandľový koláč s čerešňami a mascarpone

Vždy sa pri pečení snažím využiť sezónne ovocie. V dezertoch je čerstvé ovocie jednoducho vždy najlepšie a zároveň mám tak k jednotlivým dezertom vytvorené krásne spomienky. Chuť čerešňového koláča mi napríklad pripomína leto u babičky, jablká a orechy zasa farebnú chladnú jeseň a vôňa škorice a pomarančov Vianoce. 🙂


Teraz máme polovicu júna, čo znamená moju obľúbenú sezónu jahôd a čerešní. Čerešňové koláče milujem a tento je jeden z mojich najobľúbenejších. Je rýchly a jednoduchý, šťavnaté mandľové cesto je doplnené sviežim smotanovým krémom a čerstvými čerešňami. Do cesta nejde múka, takže je vhodný aj pre ľudí, ktorí nemôžu lepok. Tak sa pustite do pečenia a ja zatiaľ pripravím jahodový dezert, ktorý bude nabudúce. 😉

Bezlepkový mandľový koláč s čerešňami a mascarpone

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché
Servings

8

servings
Prep time

45

minút
Cooking time

50

minút

Výborný letný čerešňový koláč s bezlepkovým mandľovým cestom a ľahkým krémom z mascarpone.

Suroviny

  • 140 g jemne mletých mandlí

  • 140 g masla

  • 140 g trstinového cukru

  • 2 vajcia

  • 1 lyžička vanilkového extraktu (o tom ako vybrať dobrú vanilku, si môžete prečítať v recepte na tartaletky)

  • 200 g čerešní (odkôstkovaných)

  • 2 lyžice trstinového cukru

  • 250 g mascarpone

  • 2 lyžičky práškového cukru

  • čerešne na ozdobu

  • plátky mandlí na posypanie

Postup

  • V kuchynskom robote zmixujeme mandle, maslo, cukor, vajcia a vanilkový extrakt. Čerešne rozpolíme, odkôstkujeme a v miske zmiešame s 2 lyžicami trstinového cukru. Biela misa s cestom a červená cukrárska stierka antikorová miska rozpolené a odkôstkované čerešne s trstinovým cukrom strieborná lyžička.
  • Trúbu si predhrejeme na 180°C. Dno aj boky kruhovej tortovej formy s priemerom 16 cm vystelieme papierom na pečenie. Na dno formy vlejeme ½ cesta a naukladáme čerešne s trstinovým cukrom. Kruhová tortová forma vystlaná papierom na pečenie s vrstvou cesta posypanou rozpolenými a odkôstkovanými čerešňami zmiešanými s trstinovým cukrom dookola rozsypané čerešne
  • Na čerešne natrieme druhú ½ cesta a dáme piecť. Pečieme asi 50 minút dozlatova. Keď sa nám bude zdať, že už je koláč upečený, skúsime do stredu zapichnúť drevenú špajdľu a ak po vytiahnutí nebude od cesta, korpus je hotový.
  • Korpus musíme nechať vychladnúť vo forme, pretože je za tepla veľmi krehký. Zatiaľ si v miske krátko a na nízkych otáčkach vyšľaháme mascarpone s 2 lyžičkami práškového cukru.
  • Keď koláč vychladne, odstránime formu a navrch pomocou cukrárskej stierky nanesieme krém. Dozdobíme čerešňami, plátkami mandlí a posypeme práškovým cukrom. Torta z mandľového cesta a mascarpone posypaná čerešňami a práškovým cukrom na drevenom prkienku a drevenom stole osypaná plátkami mandlí a čerešňami

Summary
recipe image
Recipe Name
Bezlepkový mandľový koláč s čerešňami a mascarpone
Author Name
Published On