Škótsky malinový dezert Cranachan

Keď sa povie škótsky dezert, nenapadne ma zrovna letný malinovo-šľahačkový pohár. Aj keď sme tam boli na dovolenke, ochutnala som niekoľko druhov shortbreads a fudge, ale táto dokonalosť mi ušla. Ak máte radi šľahačku a maliny, rozhodne musíte ochutnať, je to pecka!

Príprava vám zaberie tak 15 minút času a potom šup s ním do chladničky. A za dve hodiny je na stole perfektný letný dezert. Nebojte sa ani tej whisky, ja sama whisky zrovna nemusím, vôbec tam nie je cítiť, len dodáva šľahačke šmrnc. 😉

Škótsky malinový dezert Cranachan

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa ŠkótskaNáročnosť: Jednoduché
Počet porcí

4

porcí
Čas prípravy

15

minút

Sladké maliny, našľahaná smotana, chrumkavé ovsené vločky, tak jednoduchý dezert a tak dobrý!

Suroviny

  • 8 lyžíc ovsených vločiek

  • 300 g čerstvých malín

  • práškový cukor na osladenie malinového pyré (podľa chuti)

  • 350 ml smotany na šľahanie

  • 2 lyžice medu

  • 2-3 lyžice whisky (ak chystáte dezert pre deti, tak vynechajte, je to výborné aj tak)

Postup

  • Ovsené vločky chvíľu na sucho opečieme v panvici na strednom plameni. Keď sa rozvoňajú, odstavíme a necháme vychladnúť.
  • Polovicu malín rozmačkáme na pyré a prepasírujeme cez jemné sito. Malinové pyré podľa chuti osladíme práškovým cukrom.
  • Smotanu vyšľaháme do tuha a opatrne vmiešame med a whisky.
  • Na dno pohárov dáme trošku vločiek, na to smotanu a malinové pyré. Znova vločky, na vločky smotanu a malinové pyré. Zakončíme vločkami, dozdobíme čerstvými malinami a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky.