Levanduľové dezerty buď milujete alebo neznášate. Ja sa radím do prvej skupiny a tento lahodný krém zo smotany a mascarpone mi chutil strašne moc, tak sa musím podeliť o recept. 🙂
Z uvedeného množstva vyjde 6 maličkých pohárikov, pokiaľ chcete pripraviť väčšie sýtejšie porcie, tak vám vyjdú iba 3 poháre. Je to taká dobrota, že sa nemusíte báť, že sa dvojnásobné množstvo nezje. 😉
Jemný levanduľový krém s mascarpone
Chod: DezertKuchyňa Celý svetNáročnosť: Jednoduché6
porcí40
minútLahodný krémový dezert s jemnou levanduľovou chuťou, šľahačkou a mascarpone. Nielen krásne vypadá, ale ešte lepšie chutí.
Suroviny
- Krém
125 ml smotany na šľahanie
2 lyžice krupicového cukru
2 lyžice čerstvých levanduľových kvetov (alebo 1 lyžica sušených)
250 g mascarpone
1 plátkok želatíny
trochu fialovej potravinárskej farby (voliteľné)
- Dokončenie
50 ml smotany na šľahanie
1/2 lyžice práškového cukru
pár kvietkov levandule
Postup
- Krém
- Smotanu, cukor a levanduľu zahrievame v hrnci za občasného premiešania a keď začne vrieť, znížime teplotu a na slabom plameni necháme 2 minúty povariť. Odstavíme, hrniec zakryjeme a necháme úplne vychladnúť. Cez sítko precedíme do misy.
- Plátok želatíny namočíme na 10 minút do studenej vody.
- Zatiaľ mixérom krátko prešľaháme mascarpone. Do mascarpone vlejeme 1/2 vychladnutej levanduľovej smotany a opäť prešľaháme.
- Druhú 1/2 smotany znova zahrejeme, ale už ju nevaríme. Odstavíme a do horúcej smotany vložíme plátok želatíny, z ktorého sme dôkladne vymačkali všetku vodu. Miešame, kým sa želatína úplne rozpustí.
- Smotanu necháme trochu schladnúť a potom ju veľmi pomaly za stáleho šľahania pridáme k mascarpone. Nakoniec môžme pridať potravinárske farbivo.
- Krém dáme do pohárikov (veľmi pekne vypadá, keď je nastriekaný pomocou zdobiaceho sáčku so špičkou) a necháme aspoň 2 hodiny v chladničke.
- Dokončenie
- Smotanu s cukrom vyšľaháme dotuha a každý pohárik levanduľovej peny ozdobíme šľahačkou a posypeme levanduľou.
Poznámky
- Recept mám z blogu …chute a vône mojej kuchyne….