Čokoládovo-levanduľový krém

Levanduľa nie je vhodná len do parfémov, je tiež výborná v kuchyni a obzvlášť v dezertoch. 🙂 Keď ju dobre skombinujete so smotanou alebo čokoládou, výsledok vás prekvapí svojou skvelou chuťou a krásnou vôňou.

Spojenie kvalitnej horkej čokolády a levandule v tomto dezerte chutí úžasne, levanduľa nie je moc silná, neprebíja čokoládu, len ju krásne dopĺňa. Ak chcete skúsiť niečo nové, ale zároveň nie moc náročné, doporučujem tento výborný čokoládový krém.

Čokoládovo-levanduľový krém

Recept od Víkendová cukrárkaChod: DezertKuchyňa FrancúzskaNáročnosť: Jednoduché
Servings

6

servings
Prep time

20

minút
Cooking time

5

minút

Lahodný krém z horkej čokolády s jemnou levanduľovou chuťou je výborný dezert, ktorý zvládnete za pár minút.

Suroviny

  • 250 ml mlieka

  • 250 ml smotany na šľahanie

  • 1 lyžička levanduľových kvetov (čerstvých alebo sušených)

  • 180 g horkej čokolády (70% kakaa)

  • 4 žĺtka

  • 80 g krupicového cukru

Postup

  • Mlieko a smotanu zmiešame a privedieme k varu. Keď začne vrieť, pridáme levanduľové kvety a odstavíme z ohňa. Necháme asi 5 minút postáť.Hrniec s mliekom a šľahačkou so sušenými kvetmi levandule drevená vareška na sporáku
  • Čokoládu si nasekáme na malé kúsky a dáme do stredne veľkej misy.
  • Žĺtka si zmiešame s krupicovým cukrom. Miešame skutočne len krátko, nechceme žĺtka vyšľahať do peny.
  • Mlieko so smotanou znovu na veľmi slabom plameni privedieme k varu a keď začne vrieť, vlejeme žĺtka s cukrom. Na slabom plameni chvíľu varíme, pokiaľ začne zmes hustnúť. Že už je krém hotový zistíme tak, že sa nám na vareche zachytí tenká vrstva krému a keď v ňom prstom spravíme čiaru, zostane po ňom ryha a hneď sa nezleje.
  • Krém postupne precedíme cez sitko k čokoláde a vždy dobre premiešame. Keď vlejeme k čokoláde všetok krém, stále dobre miešame, až kým sa čokoláda úplne rozpustí.Antikorová miska s roztopenou čokoládou šľahacia metlička
  • Vlejeme do pohárikov a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky.Šesť pohárikov s čokoládovo-levanduľovým krémom na striebornej tácke na mramorovom povrchu
  • Môžeme dozdobiť sušenou levanduľou.Šesť pohárikov s čokoládovo-levanduľovým krémom posypaných sušenými levanduľovými kvetmi na čiernej kamennej doske kúsok horkej čokolády čiernej pozadie

Poznámky